Obilazak terena

Pučka pravobraniteljica:Ličko-senjska županije je područje s najviše starijih ljudi u Hrvatskoj!

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin SmolčićGOSPIĆ S ciljem sagledavanja situacije svoga resora pučka pravobraniteljica Lora Vidović sa svojim stručnim timom ovih dana boravi u Ličko-senjskoj županiji.


Dok su njezini savjetnici u Gospiću zaprimali pritužbe i predmete građana, pravobraniteljica se sastala s predstavnicima Ličko-senjske županije i stručnim službama koje je predvodio zamjenik župana Vice Nekić. Budući su ovi sastanci zatvoreni za javnost pravobraniteljica je dala kraću izjavu uoči početka sastanka.


– Došli smo u Ličko-senjsku županiju i ovdje ćemo boraviti tri dana. Pri tome ćemo obići više od polovice jednica lokalne samouprave i centara za socijalnu skrb. Cilj nam je čuti i vidjeti iz bliza s čim se i kakvim problemima suočavaju građani Ličko-senjske županije.
Ovo je najveća županija s vrlo nepovoljnim demografskim pokazateljima. Velika su iseljavanja i ovdje je ostao mali broj stanovnika i to mahom starije životne dobi. Zato možemo reći da je u ruralnim područjima ove županije prosječna dob stanovnika u dubokoj starosti.


Ono što želimo saznati je kako su najsiromašnijima dostupne socijalne, zdravstvene, infrastrukturne i prometne usluge. Želimo doznati na koji se način nose i bore s mnogim teškoćama i što to mogu učiniti Županija, Gradovi, Općine i Centri za socijalnu skrb da bi im olakšali život, rekla je uoči sastanka pučka pravobraniteljica Lora Vidović.