Matulji

PRVI MATEKO Šetnja, druženje i meditacija – formula za više zdravlja

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Luigi Opatija

Foto Luigi Opatija

Cilj je poticanje građana da se svatko posveti sam sebi bilo kroz prehranu, fizičku aktivnost, bilo kroz razne oblike meditacije kako bi osvijestio sadašnji trenutak – rekla je zamjenica načelnika Eni ŠebaljMATULJI – Ekološka preventivno-zdravstvena manifestacija Mateko Matulji, održana za vikend po sunčanom vremenu koje je mamilo na boravak na otvorenome, pokazala se jako uspješnom. Općina Matulji u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a uz nju je nastavila desetogodišnji ciklus preventivnih zdravstvenih programa s ciljem preveniranja zdravstvenih problema, ranog detektiranja bolesti i očuvanja kvalitete življenja građana.


– Kroz tih deset godina, naši su građani stekli pozitivne navike i rado se odazivaju preventivnim pregledima, a i tijekom prvog Mateka, interes za ove programe je bio vrlo velik. Već tijekom prvoga dana prijava za sufinancirane preglede, 80 posto potvrda je podijeljeno. Isto tako, mještani Općine Matulji su pokazali i veliko zanimanje za mini sistematske preglede te se pokazalo i da su ovakve preventivno-zdravstvene akcije pun pogodak. Tijekom tih pregleda su neki upućeni na hitne intervencije.


Između ostaloga je kod četiri osobe pronađen glaukom te su odmah upućene na liječenje – navela je zamjenica načelnika Općine Matulji Eni Šebalj.


Okretanje prema sebi
Po njezinim riječima, uvođenje nekih novih sadržaja u matuljski Dan zdravlja i promjena koncepcije uz »okretanje prema sebi« pokazali su se kao odličan način da manifestacija zainteresira što više ljudi.


– Mateko osim na prevenciju akcent stavlja i na ekologiju, život u skladu s prirodom, okretanje sebi te prevenciju stresa. Cilj je poticanje građana da se svatko individualno posveti sam sebi bilo kroz prehranu, fizičku aktivnost, bilo kroz razne oblike meditacije kako bi osvijestio sadašnji trenutak, uživao u njemu, iskoristio ga na najbolji mogući način te preventivno djelovao na one čimbenike koje uzrokuju bolest. Sve je to moguće, samo je potrebno naučiti kako, a upravo pitanjem – kako, bavi se Mateko. U jutarnjim satima smo najprije u povodu Dana darivatelja krvi primili matuljske darivatelje i zahvalili im za njihov izuzetan humanitarni doprinos te im uručili svakome po bocu crnog vina. Nakon toga smo krenuli na prvi put organiziranu šetnju s meditacijom. Za prvu ovakvu šetnju sve je prošlo izuzetno dobro, a odazvalo se 35 osoba koje su uživale u boravku u prirodi u kombinaciji sa šest radionica meditacije. Svi su bili jako zadovoljni novom kombinacijom šetnje, druženja i meditacije.


Priroda i maneštra


U prirodi, još kad je vrijeme kao naručeno za boravak vani, sve je jednostavno drugačije. Vodili su nas predstavnici Planinarskog društva Lisina te Udruge Malenica, a Matuljski konopaši su skuhali izvrsnu maneštru. Putem smo se zaustavili i u OPG-u Kos gdje su nas dočakali uz prezentaciju o medu, napravili medenjake i svih pozvali na degustaciju meda. Svi su zaključili da bi i iduće šetnje trebale biti po sličnom principu i što sadržajnije, tako da je već dogovorena i nova šetnja u kombinaciji s meditacijom za studeni – rekla je Šebalj i izrazila želju da tijekom iduće šetnje bude još bolji odaziv. Tijekom prve šetnje, pobornici zdravog života kretali su se dionicom od Matulja preko Štaciona do Rukavca, zatim su prošli kroz Črnčiće do Kućela te na povratku kroz Biškupe i Mohoriće opet stigli na polazišnu točku u Matulje.