Konačno konsenzus

Prvi korak protiv betonizacije Opatije: Vijećnici jednoglasno usvojili izmjene prostornih planova!

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Uz baš sve podignute ruke, vijećnici su podržali jedini zakonski put prema kojemu bi, pod uvjetom da i cijeli sustav adekvatno proradi i da kontrole budu jače - u budućnosti nakaradni zahvati u prostoru postali stvar prošlostiZavršnica »petog godišnjeg doba«, odnosno večer uoči Pepelnice, u opatijskoj gradskoj vijećnici, na sjednici Gradskog vijeća sazvanoj prema hitnoj proceduri, pamtit će se po slozi i zajedništvu vijećnika, odnosno – jednoglasnom izglasavanju triju za Opatiju iznimno važnih točaka. Nakon što je danima »stara dama« u središtu medijske pozornosti uslijed izgradnje betonskih višestambenih objekata, a javnost je u želji da se preizgrađenost zaustavi svoje mišljenje jasno rekla peticijom s više od 900 potpisa u kratkom roku – sinoć su »najbolje od sebe« pokazali i vijećnici. Bez političkih podijeljenosti – uz baš sve podignute ruke, podržali su jedini zakonski put prema kojemu bi, pod uvjetom da i cijeli sustav adekvatno proradi i da kontrola poštovanja planske dokumentacije bude jača – u budućnosti nakaradni zahvati u prostoru postali stvar prošlosti.


Kronološki gledano, vijećnici su najprije usvojili izvješće o pristiglim prijedlozima na Javni poziv za podnošenje inicijativa – prijedloga i projekata u sklopu izrade stručnih podloga koje prethode izradi izmjena i dopuna prostornih planova na području Grada Opatije.


Ključne odluke


Jednoglasnoj odluci prethodila je rasprava tijekom koje je objavljeno da je gradonačelnik Ivo Dujmić prihvatio amandmane Odbora za prostorno uređenje, planiranje i zaštitu okoliša kojemu predsjeda Fernando Kirigin, predsjednik Gradskog vijeća Opatije. Dujmić je prihvatio sve amandmane osim onog koji je predlagao da se UPU Pobri stavi izvan snage, te takvu odluku objasnio riječima kako bi upravo takvim postupkom zapravo bilo omogućeno da se u već preizgrađenoj sredini dogodi dodatna betonizacija, budući da bi tada vrijedio plan višeg reda. Izgrađenost je na području Pobri više od 80 posto te je upravo UPU određena garancija da nekontrolirane izgradnje neće biti. A nakon takvog objašnjenja – Kirigin je u dogovoru s koalicijskim partnerima odlučio povući amandman i zatim je, u mirnim tonovima – točka izglasana.
Uslijedilo je izglasavanje dviju, za noviju povijest Opatije moglo bi se reći ključnih odluka – obiju u smjeru zaustavljanja betonizacije, apartmanizacije i izgradnje višestambenih blokova koji su neprimjereni za grad koji želi i može biti »grad s pet zvjezdica«. Jednoglasno i bez veće polemike su tako »zeleno svjetlo« dobili najprije prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Prostornog plana uređenja Grada Opatije, a zatim i prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Urbanističkog plana uređenja naselja Opatija.


Slijede preispitivanja


Gradonačelnikov prijedlog izmjene Prostornog plana obogaćen je amandmanima Odbora za prostorno uređenje, planiranje i zaštitu okoliša, pa će se tako izrađivaču nove prostornoplanske dokumentacije sugerirati da preispita sve one faktore koji mogu utjecati na konačan izgled novoizgrađenih objekata – od najveće dozvoljene visine, broja dozvoljenih etaža i maksimalnih dozvoljenih gabarita, do preispitivanja pojma potkrovlja i podzemnih etaža. Drugim riječima, uvjeti će biti postroženi, a uz dodatni amandman vijećnice Neve Slani, preispitat će se također i zaštita zelenila i kupališne zone.


Dodatnu kontrolu nad izgrađenošću prostora u Opatiji garantirat će i izmjena UPU-a samog naselja, a uz usvojeni amandman nadležnog Odbora, ograničena gradnja će se odnositi na cijelo područje u obuhvatu ovog plana. U samom gradskom »srcu« uvjeti će biti najstroži, ali se niti izvan najstrožeg središta više neće dozvoljavati izgradnja »nebu pod oblake«.