Investicija od 1,9 milijuna

PROŠIRIO SE CIMITER Više mjesta na groblju Brešca

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

BREŠCA Groblje Brešca prošireno je s 98 ukopnih mjesta od čega 39 ukopnih mjesta klasičnog ukopa, devet trostrukih grobnica, 20 jednostrukih i 10 dvostrukih niša te 20 pretinaca za urne. – Općina Matulji završila je radove na projektu proširenja groblja Brešca koji je izuzetno važan za područje cijelog Puževega Komuna. Vrijednost investicije koja je započela u kolovozu 2018. godine je gotovo 1,9 milijun kuna. Groblje je u trenutku donošenja odluke o proširenju od ukupno 266 ukopnih mjesta imalo samo još šest raspoloživih grobnih mjesta te se nakon proširenja groblja u Matuljima i Rukavcu odmah krenulo s realizacijom proširenja u Brešcima – podsjetio je načelnik Matulja Mario Ćiković na   press konferenciji na groblju u Brešcima i naveo kako je građevinske radove izvela tvrtka Graditeljstvo Goran, a hortikulturno uređenje izvršila PZ Oleandar.

Istaknuto je kako je Općina Matulji u proteklih deset godina u dva navrata proširivala kapacitete grobnih mjesta na groblju Matulji, a u 2016. godini je realizirala projekt proširenja groblja Rukavac. Nakon groblja Brešca, sljedeće proširenje groblja dogodit će se u Velom Brgudu, rečeno je u Brešcima. Načelnik Ćiković rekao je kako se nada da će s ovim novim proširenjem groblja u Brešcima zadovoljiti potrebe tog mjesnog odbora u narednih 15 godina.


O važnosti investicije i realizacije ovog projekta govorila je i Sabina Frlan iz MO Pužev Komun. Rekla je kako je proširenje groblja bilo nužno te kako će novi kapaciteti zadovoljiti potrebe na duže vrijeme. Blagoslov proširenog dijela groblja u Brešcima bit će 21. listopada, u nedjelju nakon mise u crkvi koja je zakazana u 10.30 sati.Dio novih grobnih mjesta ustupit će se za prodaju, a preostala ukopna mjesta prodavat će se isključivo u trenutku smrtnog slučaja. Jednokratna naknada za korištenje grobnog mjesta za klasičan ukop u zemlji iznosi gotovo 22.000 kuna, nešto više (22.200 kuna) iznosi naknada za trostruku grobnicu dok dvostruka niša košta 16.800 kuna, a jednostruka 9.600 kuna. Naknada za pretinac za urne je 5.800 kuna.