Gotovo jednoglasno

Proračun Delnica 69,4 milijuna kuna: Oporba podržala projekte koji će pridonijeti razvoju

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Protiv je bio samo Igor Mance (HSP) koji smatra da se premalo izdvaja za zdravstvo, školstvo i mlade te da su prevelika izdvajanja namijenjena uređenju knjižnice i Etnografskog muzejaDELNICE – Proračunska sredstva Grada Delnica u 2020. godini iznosit će 60,4 milijuna kuna, a prijedlog proračuna koji je na završnoj ovogodišnjoj sjednici iznio gradonačelnik Ivica Knežević prihvaćen je s trinaest glasova »za« i jednim »protiv«. Nastojali smo pri izradi proračuna biti pravični i osjetljivi, rekao je u završnoj riječi gradonačelnik Knežević te dodao da je visina proračuna u znatnoj mjeri vezana uz pomoć pri sufinanciranju raznih projekata koje su, žele li se kandidirati, dužni uključiti u proračun.


Dva amandmana


– Naravno, i konačna realizacija ovisi o uspjehu tih kandidatura i svi smo toga svjesni. Iznova smo ostvarili određeni rast proračunskih izdvajanja za sport, kulturu i socijalu, kao i za pomoć gospodarstvu, a žao mi je što Vlada RH još nije donijela Program mjera za novi Zakon o brdsko-planinskom području pa elemente tog Programa nismo mogli uključiti u proračun za 2020. godinu, rekao je Knežević.


Predstavljajući proračun, gradonačelnik Delnica detaljno je pojasnio pojedine dijelove spomenuvši da su financijski najzahtjevniji projekti vezani uz švicarsku donacija namijenjenu vodoopskrbi i kanalizaciji koja će biti realizirana na području Lučica, preuređenju bivšeg Doma OSRH-a u kulturni centar s knjižnicom i čitaonicom, poslove izgradnje pretovarne stanice te niz drugih aktivnosti – sanacija mosta u Čednju, završetak radova na Interpretacijskom centru u Crnom Lugu, uređenje dječjeg igrališta u Parku kralja Tomislava, izgradnja gradske tržnice, izgradnja servisne ceste u Poslovnoj zoni K1, energetska obnova kuglane, rekonstrukcija nekoliko ulica u Delnicama, uređenje Doma u Brodu na Kupi…
Predsjednik Gradskog vijeća Delnica Goran Bukovac dodao je da su prihvaćena dva amandmana grupe oporbenih vijećnika (SDP, PGS, Unija Kvarnera), oba vezana uz izradu projektne i tehničke dokumentacije za parkiralište pokraj hotela »Risnjak«, odnosno za alternativno rješenje za izgradnju tunela na cesti prema Petehovcu.


– U svakom se amandmanu nalazi i prijedlog o tome iz kojih stavaka proračuna preusmjeriti sredstva za realizaciju ovih poslova pa smo prihvatili prijedloge i ugradit ćemo ih u proračun, rekao je Bukovac.


Važni projekti


Protiv prijedloga proračuna bio je Igor Mance, vijećnik HSP-a Delnice, istaknuvši da se po njihovom mišljenju premalo izdvaja za zdravstvo, školstvo i mlade te da su prevelika izdvajanja namijenjena uređenju knjižnice i Etnografskog muzeja. Onaj dio oporbe koju čine SDP, PGS i Unija Kvarnera prijedlog je prihvatio pri čemu je, govoreći u njihovo ime, Igor Pleše (SDP), istaknuo da se slažu sa, za razvoj Delnica, vrlo bitnim projektima sufinanciranja izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže (6 milijuna kuna) te izgradnja pretovarne stanice i pristupne ceste u Sović Lazu (7,3 milijuna kuna).


– Realizacija tih projekata ne smije se, zbog dobrobiti građana, ugroziti. Također podupiremo i projekte obnove nekadašnjeg Doma OSRH-a u prostor knjižnice, odnosno ideju o uređenju Etnografskog muzeja, ali nas zanima financijska održivost tih institucija nakon što poslovi budu gotovi jer se bojimo da proračun Grada Delnica neće lako podnijeti troškove njihova rada, rekao je, između ostalog, Pleše.


Knežević: TZ-i postaju TIC-ovi


Kakva je budućnost Turističke zajednice Grada Delnica s obzirom na novi Zakon o turističkim zajednicama, pitala je Nataša Kozlica (NL Volim Delnice), a gradonačelnik Knežević odgovorio je da se Grad Delnice slaže s idejom formiranja jednog zajedničkog TZ-a.


– Dosadašnje Turističke zajednice bit će pretvorene u Turističke informativne centre, a to znači da trenutačno zaposleni u TZ-ima ne bi trebali dobiti otkaze, ali budući da u TIC-ovima neće imati funkciju direktora, plaće će im biti manje. Središnji ured za taj zajednički TZ Gorskog kotara bit će u Delnicama, a direktor će biti izabran