Užareni telefoni

Propusnice najtraženija ‘roba’ jučer na Liburniji

Marina Kirigin

snimio Sergej DRECHSLER

snimio Sergej DRECHSLER

Potražnja je ogromna, već do podna smo zaprimili više od 250 zahtjeva za izdavanjem propusnica. Telefoni zvone od 6.30 ujutro. Neki zahtjevi su opravdani, međutim, ima i onih koji traže da im se izda propusnica recimo za odlazak u kupnju nečega što u ovom trenutku nije prioritet – kaže Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine MatuljiOPATIJA Propusnice koje omogućavaju kretanje izvan mjesta boravka jučer su na području Liburnije bile »najtraženija roba«. Telefoni su u stožerima Civilne zaštite Matulja, Opatije, Mošćeničke Drage i Lovrana zvonili od ranih jutarnjih sati. Javljali su se oni koji imaju opravdanih razloga, ali i velik broj onih čija su obrazloženja za dobivanje propusnica bila neprihvatljiva.


– Potražnja je ogromna, već do podna smo zaprimili više od 250 zahtjeva za izdavanje propusnica. Telefoni zvone od 6.30 ujutro. Neki zahtjevi su opravdani, međutim, ima i onih koji traže da im se izda propusnica recimo za odlazak u kupnju nečega što u ovom trenutku nije prioritet. Zato još jednom molim sve stanovnike Matulja da ostanu u svojim kućama. Ovo ograničavanje kretanja način je na koji možemo suzbiti širenje virusa i stoga molim građane da ne zahtijevaju od nas propusnice za odlazak u kupnju predmeta bez kojih mogu. Zatvorimo li se u kuće, naša je šansa da ovaj težak period kraće traje. U međuvremenu, propusnice ćemo prije svega omogućiti medicinskom osoblju koje odlazi na posao i mora zbrinuti djecu kod roditelja koji su recimo u susjednoj jedinici lokalne samouprave, onima koji brinu o svojim starim, nemoćnim roditeljima… – rekla je Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji, a velik interes za nabavku propusnica potvrdio je i Toni Družeta, zamjenik načelnika Općine Lovran, zadužen za lovranski Stožer.


Rijetka slika praznih opatijskih ulica / Foto Sergej DRECHSLER


Rijetka slika praznih opatijskih ulica / Foto Sergej DRECHSLER

– Zahtjeva je izuzetno puno, a evo dosad, tijekom jutra, smo ih otprilike ispisali 50 – rekao je Družeta, a iz Grada Opatije stigla je i obavijest da je do 12 sati izdano 400 propusnica privatnim osobama.


U Mošćeničkoj Dragi jučer su do 15 sati izdane 33 propusnice, uglavnom se njihovo izdavanje baziralo na brizi za starije osobe u susjednim jedinicama lokalne samouprave.


Luciana Sterle, zamjenica draškog načelnika zadužena za lokalni stožer, navela je da je 10 od ukupno 43 zahtjeva odbijeno. Dodala je da oni moraju voditi računa i dozvoliti odlazak mještana u susjednu općinu Lovran i grad Opatiju po pitanju opskrbe gorivom i u slučaju potrebe korištenja usluge banke, s obzirom na to da te dvije usluge nemaju na raspolaganju na svom području.


U Lovranu je Stožer tijekom jutra ispisao pedesetak propusnica / Foto Sergej DRECHSLER


U Lovranu je Stožer tijekom jutra ispisao pedesetak propusnica / Foto Sergej DRECHSLER