Užareni telefoni

Propusnice najtraženija ‘roba’ jučer na Liburniji

Marina Kirigin

Policija je na punktu u Ičićima propuštala samo putnike s propusnicama / Snimio Sergej DRECHSLER

Policija je na punktu u Ičićima propuštala samo putnike s propusnicama / Snimio Sergej DRECHSLER

Potražnja je ogromna, već do podna smo zaprimili više od 250 zahtjeva za izdavanjem propusnica. Telefoni zvone od 6.30 ujutro. Neki zahtjevi su opravdani, međutim, ima i onih koji traže da im se izda propusnica recimo za odlazak u kupnju nečega što u ovom trenutku nije prioritet – kaže Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine MatuljiOPATIJA Propusnice koje omogućavaju kretanje izvan mjesta boravka jučer su na području Liburnije bile »najtraženija roba«. Telefoni su u stožerima Civilne zaštite Matulja, Opatije, Mošćeničke Drage i Lovrana zvonili od ranih jutarnjih sati. Javljali su se oni koji imaju opravdanih razloga, ali i velik broj onih čija su obrazloženja za dobivanje propusnica bila neprihvatljiva.


– Potražnja je ogromna, već do podna smo zaprimili više od 250 zahtjeva za izdavanje propusnica. Telefoni zvone od 6.30 ujutro. Neki zahtjevi su opravdani, međutim, ima i onih koji traže da im se izda propusnica recimo za odlazak u kupnju nečega što u ovom trenutku nije prioritet. Zato još jednom molim sve stanovnike Matulja da ostanu u svojim kućama. Ovo ograničavanje kretanja način je na koji možemo suzbiti širenje virusa i stoga molim građane da ne zahtijevaju od nas propusnice za odlazak u kupnju predmeta bez kojih mogu. Zatvorimo li se u kuće, naša je šansa da ovaj težak period kraće traje. U međuvremenu, propusnice ćemo prije svega omogućiti medicinskom osoblju koje odlazi na posao i mora zbrinuti djecu kod roditelja koji su recimo u susjednoj jedinici lokalne samouprave, onima koji brinu o svojim starim, nemoćnim roditeljima… – rekla je Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji, a velik interes za nabavku propusnica potvrdio je i Toni Družeta, zamjenik načelnika Općine Lovran, zadužen za lovranski Stožer.


Rijetka slika praznih opatijskih ulica / Foto Sergej DRECHSLER


Rijetka slika praznih opatijskih ulica / Foto Sergej DRECHSLER

– Zahtjeva je izuzetno puno, a evo dosad, tijekom jutra, smo ih otprilike ispisali 50 – rekao je Družeta, a iz Grada Opatije stigla je i obavijest da je do 12 sati izdano 400 propusnica privatnim osobama.


U Mošćeničkoj Dragi jučer su do 15 sati izdane 33 propusnice, uglavnom se njihovo izdavanje baziralo na brizi za starije osobe u susjednim jedinicama lokalne samouprave.


Luciana Sterle, zamjenica draškog načelnika zadužena za lokalni stožer, navela je da je 10 od ukupno 43 zahtjeva odbijeno. Dodala je da oni moraju voditi računa i dozvoliti odlazak mještana u susjednu općinu Lovran i grad Opatiju po pitanju opskrbe gorivom i u slučaju potrebe korištenja usluge banke, s obzirom na to da te dvije usluge nemaju na raspolaganju na svom području.


U Lovranu je Stožer tijekom jutra ispisao pedesetak propusnica / Foto Sergej DRECHSLER


U Lovranu je Stožer tijekom jutra ispisao pedesetak propusnica / Foto Sergej DRECHSLER