INTERREG

Projekt VALUE obnavlja povijesne creske putove

Walter Salković

Grgo Frangeš i Rahela Vešković na predstavljanju projekta VALUE / Foto W. SALKOVIĆ

Grgo Frangeš i Rahela Vešković na predstavljanju projekta VALUE / Foto W. SALKOVIĆ

Grad Cres će rekonstruirati 70-ak km dugu mrežu povijesnih putova, rimskih, napoleonskih i seoskih, naslonjenu na transverzalu koja se proteže od rta Jablanac na sjeveru otoka do grada CresaCRES  Europski projekt VALUE, što je kratica engleskog naziva EnVironmental And cuLtUral hEritage development (Razvoj prirodne i kulturne baštine) predstavljen je javnosti u velikoj dvorani Zajednice Talijana Cres.


Projekt se provodi u sklopu prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2014-2020 i glavni mu je cilj definiranje novog modela teritorijalnog razvoja usmjerenog k integraciji kulture, prirode i turizma kroz unapređenje kulturnih i arheoloških lokaliteta.


Projekt VALUE kao preduvjet za razvoj novog turističkog proizvoda predstavila je njegova koordinatorica Rahela Vešković koja je objasnila da su prve aktivnosti započele prije pola godine, a projekt će se dovršiti sredinom 2021. godine.
Vodeći partner je talijanski grad Comacchio s kojim je Cres pobratimljen, a još je uključeno sedam partnera iz Italije i Hrvatske, među njima gradovi Cres, Kaštela i Korčula.


Svaki od tih partnera na svom će području realizirati mali infrastrukturni pilot-projekt pa će tako Grad Cres rekonstruirati 70-ak km dugu mrežu povijesnih putova, rimskih, napoleonskih i seoskih, naslonjenu na transverzalu koja se proteže od rta Jablanac na sjeveru otoka do grada Cresa.


Putovi će biti obnovljeni, uređeni i dovedeni do minimalnog standarda prohodnosti te obogaćeni informativnim sadržajem o kulturnim i prirodnim znamenitostima koje se nalaze duž njih. Predviđeno je da se na pojedinim lokacijama urede odmorišta i vidikovci.


Ponovno vrednovanje


– Riječ VALUE, na hrvatskom »vrijednost«, ključna je za razumijevanje šireg cilja, kao i duha samoga projekta. Govorimo o ponovnom vrednovanju onoga što već posjedujemo, a na što smo zaboravili, onoga što stoji ovdje zanemareno i neiskorišteno već predugo. Cres je prepun upravo takvih lokaliteta, njegova unutrašnjost obiluje pitoresknim selima, pastirskim stanovima, lokvama, gromačama, a o bogatstvu naše prirode i šarenilu povijesti života ovoga otoka i sami premalo toga znamo – rekla je Rahela Vešković.


Ukupna vrijednost VALUE projekta je oko 3,2 milijuna eura, od čega Europska unija sufinancira 85%, tj. 2,7 milijuna. Grad Cres će za projekt obnove povijesnih putova, ukupno vrijedan nešto više od 400.000 eura, od Europe dobiti 345.000 eura bespovratnih sredstava.


– Cres je turističko mjesto, no naš turizam se gotovo isključivo oslanja na ljetnu sezonu, sunce, more i plaže. Razvitkom mreže šetnica duž otoka stvorio bi se novi turistički proizvod i dobili bismo priliku za privlačenje druge vrste turista, one koja ne dolazi samo ljeti već i tijekom jeseni, proljeća, ali i zime, te koja se neće zadržavati samo u gradu Cresu. Taj novi turist zainteresiran je za rekreaciju na otvorenom, za istraživanje prirodnih i kulturnih ljepota mjesta i za učenje o njima – objasnila je Vešković najvažniji cilj projekta.


Uslijedilo je predavanje etnologa Grge Frangeša pod nazivom »Tramuntana – usnula Arkadija: O jedinstvenom kulturnom krajoliku Tramuntane i njegovim potencijalima za revitalizaciju«».


– Tramuntana je jedinstven primjer suživota čovjeka i prirode – rekao je Frangeš te predstavio njezine krajobrazne vrijednosti: šume i pašnjake, gromače i staze, pastirske stanove i sakralne objekte, sve ilustrirajući fotografijama.


Informativne ploče u creskim maslinicima / Foto Walter SALKOVIĆ


Informativne ploče u creskim maslinicima / Foto Walter SALKOVIĆNova uloga baštine


– Ta ljepota ima svoju melankoličnu stranu jer u posljednje vrijeme promatramo kako se ona osipa i urušava. Moramo se zapitati što s time, može li se naći nova životna uloga za tu baštinu – istaknuo je Frangeš te ukratko predstavio aktivnosti provedene na otoku Mallorca u Balearima, preciznije na području Serra de Tramuntana koje, zanimljivo, uz krajobrazne sličnosti povezuje i gotovo isti naziv (ime). Španjolska Tramuntana revitalizirana je upravo na način na koji bi to trebalo učiniti na Cresu: sustavnim ulaganjem u posjetiteljsku infrastrukturu uređene su staze i obnovljeni objekti te danas to područje godišnje bilježi oko 230.000 posjetitelja.


Frangeš je naglasio da bi takvom revitalizacijom creske Tramuntane svi profitirali, posebice njezini stanovnici, jer bi se ukazala potreba za dodatnim smještajnim kapacitetima i ugostiteljskom ponudom. Obnova svih staza moguća je ručnim radom bez teške mehanizacije, a u planu je i uređenje pastirskog stana Konac u interpretacijski centar s jednostavnim smještajem i ugostiteljskom ponudom, ali i roštiljem te sličnim sadržajima za druženje posjetitelja.


Zaključujući događanje, Frangeš je naglasio da je stvar pokrenuta, novac osiguran i za godinu i pol vidjet će se rezultati. Trenutačno je u elektroničkom oglasniku javne nabave objavljen natječaj za izvođača radova na čišćenju i uređenju povijesnih putova na području Tramontane, procijenjene vrijednosti 1,1 milijuna kuna.