Vrijedna pomoć

Program “Zaželi”: Gorani svoje starije ne zaboravljaju

Marinko Krmpotić

Marina Tomić (lijevo) uručila je Zlatku Manceu darove / Foto: M. KRMPOTIĆ

Marina Tomić (lijevo) uručila je Zlatku Manceu darove / Foto: M. KRMPOTIĆ

Krajnji cilj ovog projekta veća razina socijalne ukjučivosti i poboljšanje uvjeta života korisnika te povećanje socijalne osjetljivosti društva za probleme i život starijih ljudiFUŽINE »Starom čovjeku je najbitnija sigurnost i spoznaja da neće ostati sam, ako mu bude potrebna pomoć, a baš to meni sad pruža Goranka Kovačević koja to radi u okviru programa Zaželi«, rekao nam je jučer 94-godišnji Zlatko Mance, mnogima i izvan Fužina znani i dragi »stric Zlatić« koji usprkos visokoj životnoj dobi još uvijek svaki dan napravi đir-dva do nedalekog mu Bitoraja ili ostalih u središtu Fužina smještenih kafića.


U lijepom vrtu stric Zlatića sjedili smo u društvu predstavnika Općine Fužine i programa Zaželi koji je jučer predstavljen javnosti, a da je dobar i kvalitetan, potvrdio nam je upravo Zlatko Mance, najstariji njegov korisnik na području Općine Fužine.


Osam žena


– Za sada je jako dobro i Goranka Kovačević koja me obilazi mi je jako dobra. Radi sve što treba i pomogne mi baš oko svega, čak mi je pomogla i remen zakopčati! Jako je dobro što živi tu blizu pa je mogu zvati ako mi nešto zatreba, a uz nju, o meni lijepo brine i moja kći Irma. Veliko hvala i Općini Fužine što nam je omogućila da se uključimo u taj program koji je nama starijima zaista jako dobar i koristan – rekao je Zlatić.
O samom programu u prostorima Komunalca u Liču više je rekla Marina Tomić, voditeljica za područje Opine Fužine, podsjetivši da je riječ o dvogodišnjem projektu vrijednom 1,6 milijuna kuna koje osigurava Europski socijalni fond.


– Tijekom iduće dvije godine osam žena educiranih za ovaj posao brinut će o ljudima starijima od 65 godina kojima je potrebna pomoć i to na taj način da će ih obilaziti, pomagati u nekim kućanskim poslovima, čišćenju, nošenju drva, opskrbi lijekovima, plaćanju računa i sličnim poslovima.


Krajnji je cilj veća razina socijalne ukjučivosti i poboljšanje uvjeta života korisnika te povećanje socijalne osjetljivosti društva za probleme i život starijih ljudi. Pri uvođenju programa imali smo 32 korisnika, a sad ih je već 45. Zahvaljujem svima koji su nam pomogli – državnoj tajnici Majdi Burić, načelniku Davidu Bregovcu, pročelniku JUO Općine Fužine Marijanu Šokcu, predsjedniku Općnskog vijeća Slavku Starčeviću te v.d. KTD-a Fužine Hrvoju Ljubobratoviću – rekla je Marina Tomić.


Ekipu od osam žena koje već više od mjesec dana rade na području Općine Fužine čine Nada Kovačević, Goranka Kovačević, Milica Blašković Mihaljević, Radmila Kaloper, Dubravka Mihaljević, Helena Polić, Kosa Radošević i Suzana Šubat. Tu je još i administratorica Iva Bolf te voditeljica programa Marina Tomić. Goranka Kovačević uz Zlatka Mancea ima još pet štićenika koje obilazi na području Fužina.


Foto: M. KRMPOTIĆ


Foto: M. KRMPOTIĆPuna volje za rad


– Prije godinu dana kod kuće sam imala situaciju da sam morala dati otkaz na tadašnjem poslu i pomagati u kući. Tu sam stekla veliko iskustvo i kad se ovdje pružila mogućnost zapošljavanja, prijavila sam se i dobila posao. Posla ima mnogo i zna biti naporno, pogotovo za ovih jakih vrućina. No, pomagati ljudima je lijepo i plemenito pa radim s puno zadovoljstva – rekla nam je Goranka Kovačević za kratkog druženja kod Zlatka Mancea, a tom posjetu nazočna Radmila Kaloper, mlada, vesela i puna volje za rad, rekla nam je da joj je uz sedam korisnika radni dan prepun, ali kad se sve dobro organizira, ide bez problema.


– Ujutro obično idem u dućan, poštu, apoteku ili kod liječnice, a onda obilazim teren, pomažem u održavanju i čišćenju kuće ili sad tijekom ljeta malo i u vrtu. Nikad ranije nisam radila nešto ovako i moram priznati da mi se dopalo, posebno zato što volim pomagati ljudima, a ovo je baš takva prilika, pri čemu je ljudima s kojima radimo uz tu pomoć oko kuće, često bitno i da s njima porazgovaramo – rekla je Radmila Kaloper.