Nema rješenja

PROBLEM U MATULJIMA Beskućnik ‘prisvojio’ autobusnu čekaonicu

Marina Kirigin

Sporna autobusna stanica u centru Matulja / Snimio Sergej DRECHSLER

Sporna autobusna stanica u centru Matulja / Snimio Sergej DRECHSLER

Kako bi lakše prenoćio i prezimio, u čekaonicu je donio »štramac«, deke, sve što mu je potrebno. Smeće oko njega se nagomilava, a iz prostora se širi nesnosan smrad zbog nužde koje se očito obavlja na istome mjestuMATULJI  Stanje u matuljskoj natkrivenoj autobusnoj čekaonici, u samom centru mjesta, sve je alarmantnije. Broj alkoholiziranih osoba se povećava, a s jačanjem grupe koja se svakodnevno tamo okuplja i zajedno provodi sate, mijenja se i odnos prema okolini. Sve češće prolaznicima, učenicima obližnje osnovne škole, ružno dobacuju, izazivaju…


Ta ista autobusna čekaonica, koja se nalazi u dijelu zgrade matuljskog marketa Konzum, već više mjeseci »dom« je jednog beskućnika koji također dane krati, kao i njegovo društvo, vireći u čašicu.


Kako bi lakše prenoćio i prezimio u čekaonicu je donio »štramac«, deke, sve što mu je potrebno. Smeće oko njega se nagomilava, a iz prostora se širi nesnosan smrad zbog nuždi koje se očito obavljaju na istom mjestu.
Beskućnik najčešće u pripitom stanju ne voli biti ometan u odmaranju pa se često, čak i na dobronamjernu kritiku prolaznika, istresa i zna biti neugodan. Zbog svega što se događa u tom prostoru koji se nalazi u samoj blizini osnovne škole i zgrade Općine Matulji i to na korak od autobusnog stajališta gdje školska djeca svakodnevno čekaju autobus za povratak kućama, negoduje sve veći broj Matuljaca.


Prestrašena djeca


– Ovo je sam centar Matulja i zato bi se ovaj problem trebao pod hitno riješiti. Naša djeca svaki dan dok čekaju na autobusnom stajalištu imaju što vidjeti. Umjesto da učenicima i korisnicima javnog prijevoza taj prostor služi da se sklone od kiše, oni strepe kako će ta pijana družina, njih 4-5 koliko ih se zna okupiti, reagirati – rekla je Matuljka.


Na matuljskoj sjednici Vijeća prije otprilike dva mjeseca pažnju na situaciju u centru Matulja skrenuo je matuljski vijećnik. Iako se odmah pristupilo rješavanju tog problema, odnosno krenulo u potragu za vlasnikom prostora autobusne čekaonice, za sada još do konačnog rješenja nisu stigli.


Načelnik Općine Matulji Mario Ćiković rekao je da su na situaciju reagirali brojni Matuljci, no da i sami vide što se događa, s obzirom na to da se radi o autobusnoj čekaonici koja se nalazi nasuprot zgrade Općine, u njihovom susjedstvu.


– Pokušavamo riješiti taj problem. Budući da Konzum posluje u prostoru koji je u vlasništvu Liburnia Riviera Hotela, mislili smo da je i ova autobusna čekaonica u njihovom vlasništvu. Međutim, nedavno smo saznali da je taj prostor u vlasništvu Hrvatskih cesta. Obratili smo se Hrvatskim cestama sa zamolbom da taj prostor zatvorimo kako bismo onemogućili ovakva okupljanja. Za sada još nismo dobili odgovor, a čim dobijemo dozvolu za zatvaranje prostora, to ćemo i učiniti – rekao je načelnik Mario Ćiković, navodeći da je o svemu obaviješten i Centar za socijalnu skrb Opatija, a koji ima saznanja o beskućniku koji već duže vrijeme živi u prostoru autobusne čekaonice u Matuljima.Na primjeru matuljskog beskućnika, koji cijele zime, ali možda i duže, spava na otvorenom, iako je svojevremeno dao izjavu i potpisao da je suglasan s liječenjem, ponovo je očit spor sustav službi koje bi ovakve probleme trebale moći riješiti kraćim, bržim i učinkovitijim postupcima. U međuvremenu, brz, ali tek privremen postupak sklanjanja čovjeka s ulice, mogao bi odraditi komunalni redar po prijavi građana te pozvati na lice mjesta policiju i prvu pomoć koja bi trebala beskućnika odvesti u bolnicu.Aktivnost Centra


U opatijskom Centru za socijalnu skrb doznajemo da je matuljski beskućnik osoba čije je posljednje prijavljeno prebivalište na riječkoj adresi, u skloništu za beskućnike gdje je ranije boravio, te da se iz tog razloga njegov predmet vodi u Centru za socijalnu skrb u Rijeci.


Ravnateljica opatijskog Centra Vlatka Marjanović-Petanjek navodi da su u opatijskom Centru poduzeli sve što je u njihovoj moći, obavili razgovor, obavijestili riječki Centar…


– Trenutačno je u tijeku postupak imenovanja njegovog posebnog skrbnika koji bi ga trebao povezati s liječnikom koji će mu potom moći izdati uputnicu za liječenje i koji bi mu trebao pomoći da ponovo sakupi sve papire kako bi mogao napraviti nove dokumente jer ih je izgubio. Znači, čim dobije svog posebnog skrbnika, primarno je sanirati njegovo zdravlje i smjestiti ga u ustanovu – objasnila je ravnateljica opatijskog Centra čime se trenutačno bave u njihovom riječkom sjedištu.