EKO ISKORAK

Pri kraju je projekt obnove javne rasvjete u Cresu, ušteda čak – 85 posto

Walter Salković

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

Posao vrijedan 4,8 milijuna kuna obuhvatio je zamjenu svih 1.225 rasvjetnih tijela od Porozine do Stivana, a korišteni su različiti modeli i tipovi rasvjete, ovisno o tome nalaze li se u zaštićenoj gradskoj jezgri, u novim dijelovima naselja ili u manjim otočnim naseljimaCRES – Zamjenom posljednjih lampi javne rasvjete u staroj gradskoj jezgri privodi se kraju projekt obnove javne rasvjete na području grada Cresa energetski učinkovitom LED tehnologijom.


Posao vrijedan 4,8 milijuna kuna obuhvatio je zamjenu svih 1.225 rasvjetnih tijela od Porozine do Stivana, a korišteni su različiti modeli i tipovi rasvjete, ovisno o tome nalaze li se u zaštićenoj gradskoj jezgri, u novim dijelovima naselja ili u manjim otočnim naseljima.


Postupkom javne nabave kao najpovoljnija ponuda odabrana je ona zajednice ponuditelja koju čine Experta grupa i LED rasvjeta iz Požege te Veritas Esco iz Splita. Ponuditelji su zajamčili da će se zamjenom svih postojećih rasvjetnih tijela energetski učinkovitima ostvariti ušteda od 85%, tj. da će novi sustav javne rasvjete trošiti barem 600.000 kilovatsati manje nego dosadašnji.

Time se Cres uskladio s uvjetima iz lani donesenog zakona o zaštiti od svjetlosnog zagađenja kojem je cilj smanjivanje pretjerane noćne rasvjete za koju se pokazalo da je štetna po zdravlje ljudi, ali i za životinjski svijet. Gradovi i općine, odnosno operatori vanjske rasvjete, dužni su postojeću rasvjetu uskladiti s novim zakonom u roku od 12 godina, što podrazumijeva zamjenu svih svjetiljki ekološkima i njihovo usmjeravanje isključivo ispod horizontale, a Cres je to već učinio.Uz veliku uštedu električne energije, gradonačelnik Kristijan Jurjako naglasio je ekološki aspekt projekta.– Još u travnju 2016. godine postavili smo LED javnu rasvjetu u dijelu naselja Martinšćica, a 2017. je takva rasvjeta zasjala i na samom ulazu u naselje Cres.


Lani smo se odlučili za zamjenu javne rasvjete na području cijelog grada i sada, po završetku tog projekta, imat ćemo puno manje troškove za električnu energiju, ali i manji negativni utjecaj na okoliš.


Posebno je značajno što će se postavljanje nove javne rasvjete financirati kroz sljedećih deset godina upravo iz ostvarene uštede za električnu energiju, objasnio je Jurjako.