Afera na Krku

PREPRODAJA IZ POTICANE STANOGRADNJE: Prije tri mjeseca preuzeo ključeve POS-ovog stana, a sad ga skupo prodaje

Mladen Trinajstić

snimio Mladen Trinajstić

snimio Mladen Trinajstić

Da se pažnja lokalne javnosti i opravdano nezadovoljstvo otočana tim saznanjem pročulo i do samog prodavatelja potvrđuje i to što je, nakon što se o tom slučaju počelo intenzivno ćakulati među Puntarima, oglas postavljen na Njuškalu, ali i web-oglasniku jedne otočne agencije za prodaju nekretnina brže-bolje uklonjen. PUNAT – Da se u nas baš svaka, pa i ona najplemenitija i najsmislenija stvar vrlo lako i jednostavno može »izvitoperiti« i pretvoriti u nešto sasvim suprotno te u najmanju ruku nenormalno i neetično potvrđuje svježi primjer iz Punta. Samo tri mjeseca nakon što su ondje, u novoizgrađeni višestambeni kompleks podignut provedbom programa društveno poticane stanogradnje, uselili sretni kupci državim i lokalnim potporama podignutih stanova, na internetskim oglasnicima na prodaju je ponuđen jedan od stanova, i k tomu procijenjen po gotovo dvostruko većoj cijeni od one po kojoj ga je »sretni kupac« ondje kupio!


Informacija da se, tek po useljenju u građevinu čija je izgradnja, sukladno odredbama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, bila obilato financijski potpomognuta i od države, ali i same Općine Punat, netko od kupaca odlučio okoristiti situacijom i masno zaraditi na tržišnim uvjetima baziranoj preprodaji jeftino kupljene novogradnje, brzo je prostrujala Puntom. To i ne čudi s obzirom na to da je zbog potrebe poštovanja zakonskih odredbi i njima propisane maksimalne cijene POS-ovih stanova, a koja po kvadratu ne smije biti viša od 1,125 eura, Općina osigurala vlastito učešće u financijskom zaokruženju tog projekta.


Oglas uklonjen


Da se pažnja lokalne javnosti i opravdano nezadovoljstvo otočana tim saznanjem pročulo i do samog prodavatelja potvrđuje i to što je, nakon što se o tom slučaju počelo intenzivno ćakulati među Puntarima, oglas postavljen na Njuškalu, ali i web-oglasniku jedne otočne agencije za prodaju nekretnina brže-bolje uklonjen. Ipak, spoznaja da među kupcima javnim novcem isfinanciranih stanova postoje i neki koji ondje očito nisu rješavali svoje odnosno stambeno pitanje svojih obitelji sve koji su to uvidjeli opravdano je ispunila ogorčenjem.
Saznanje da se u puntarskom POS-ovom kompleksu ovih dana uistinu počelo trgovati kvadratima te da se ondje na prodaju nudi jedan prizemni stan ukupne površine od 50-ak četvornih metara – koji je, s pripadajućim parkiranim mjestom i okućnicom, u sveukupnoj površini od 67,5 kvadratnih metara ponuđen za 150 tisuća eura – imaju i u Općini Punat čiji nam je načelnik, Marinko Žic, potvrdio da je vlastitim očima vidio spomenuti, a onda naprasno uklonjeni oglas.


– Malo je reći da sam bio osupnut tom spoznajom i razočaran saznanjem da je nešto takvo u nas uopće moguće – prenio nam je, napomenuvši i da se netom prije razgovora uvjerio da je sporni oglas uklonjen s web-oglasnika.


– Naravno, to što je uklonjen ne znači i da se ne prodaje što na koncu ništa ne mijenja na stvari i sve nas koji smo sudjelovali u pripremi i realizaciji tog projekta i dalje ostavlja u razočaranju, konsternaciji i s osjećajem dubokog nezadovoljstva – rekao je Žic.


Načelnik negoduje


Puntarski načelnik, opravdano negodujući praksom »prekupca« koji se samo tri mjeseca po kupnji jednog od čak 22 ondje izgrađenih stambenih jedinica odlučio preprodati svoj stan i na njemu dobro zaraditi, podsjetio nas je da je ukupna vrijednost investicije, s uključenim dodatnim radovima koje je financirala Općina, ondje dosegla gotovo 19 milijuna kuna. Napomenuo je i da je APN u projekt puntarskog POS-a uložio 17 milijuna kuna, od kojih 2,7 milijuna iz djela državnih poticaja.


– Ukupni udio Općine u ovoj kapitalnoj investiciji premašio je iznos od 4,5 milijuna kuna, a u tu je brojku uključena vrijednost zemljišta koji smo APN-u darovali za ovu namjenu, ali i 1,85 milijuna kuna kojima smo sudjelovali u podmirenju razlike u cijeni između maksimalno propisane cijene kvadrata i cijene koje je ovdje postignuta u javnoj nabavi prigodom odabira najpovoljnijeg graditelja – pojašnjava načelnik Općine Punat. Nije zaboravio spomenuti i da je, zahvaljujući s APN-om udruženim sredstavima, namaknut i novac zahvaljujući kojemu su izvedeni radovi na komunalnom odnosno infrastrukturnom opremanju područja na kojem se sad nalaze dva POS-ova »stambenjaka«.


– Samo izgradnja pristupne prometnice i parkirališnog prostora, sa sustavom javne rasvjete i odvodnje oborinskih voda, stajala nas je 1,9 milijuna kuna – podsjetio je Marinko Žic objašnjavajući nam »što mu sve smeta« u spoznaji da netko od kupaca sad, samo tri mjeseca nakon što je iz njegovih ruku preuzeo ključeve stambenog prostora, isti nastoji prodati i to po višestruko većoj cijeni od one koju je sam platio.– Kao i u mnogim situacijama kojima svakodnevno svjedočimo, sve je i u ovom slučaju po slovu zakona. Drugo je pitanje ono o etičnosti svakog pojedinca i načinu na koji će se ponašati s nekretninom koju je kupio po povlaštenoj cijeni i uvjetima, i to u okolnostima u kojima mu je jedina obaveza da prije preprodaje isplati kredit do kraja kako bi skinuo teret hipoteke sa svoje nekretnine – rekao je Žic.


Prilikom pisanja natječaja za prodaju POS-ovih stanova u Puntu nije bilo moguće staviti ograničenje po pitanju njihove prodaje jer su kriteriji morali biti u skladu sa zakonom.


– Upitno je koliko je prodaja takvih stanova od strane onih koji su bili na listi reda prvenstva moralna gledano i s aspekta svrhe tog natječaja, a to je bilo rješavanje stambenog pitanja – kazuje Žic, dodajući da je osobno, i to više puta, predstavnicima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) ukazivao na ovu problematiku.


– Prema informacijama koje imam, ograničenje u smislu zabrane otuđivanja trebalo je biti vraćeno u posljednje izmjene Zakona o POS-u, a koje su se dogodile baš prošle godine. Međutim, sve se na kraju svelo na nekoliko promotivnih izjava ministra Štromara. A zašto? To nije pitanje za mene, nego za one koji su omogućili da se ovakve stvari i dalje događaju. Ali da se lani to moglo riješiti, moglo se – završio je općinski načelnik Punta.Izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji 2007. godine bilo je propisano da vlasnik stana koji je stan kupio na temelju tog Zakona, bez obzira na način plaćanja, stan ne može otuđiti, odnosno njime stvarnopravno raspolagati, u roku 10 godina od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji.


Užurbano traže rješenje


Izmjenama i dopunama tog Zakona usvojenim 2012. godine ta je odredba »ispuštena« te je kupcima takvih stanova tako omogućeno da njima raspolažu, bez zadrške. To su, a slijedom brojnih sličnih slučajeva koji su s pravom zasmetali javnost, iz APN-a i nadležnih tijela Ministarstva graditeljstva opravdali ocjenom da takva ograničenja ne bi bila u skladu s Ustavom i drugim zakonima kojima se uređuje pravo vlasništva. Jedino ograničenje koje kupci takvih stanova danas zapravo imaju vezano je uz zabranu, odnosno ograničenje stvarno-pravnog raspolaganja kupljenim stanom koji njihovi kupci ne smiju otuđivati prije no što otplate ukupni preostali iznos svog dugovanja, s kamatom na javna sredstva za razdoblje do prekida otplate. Dakle, ako odmah plate stanove, unatoč činjenici da je za krčke ali i jadranske prilike nerealno niska cijena takvih stanova »uzrokovana« javnim sredstvima koja su u njih uložena, kupci stanovima mogu potpuno slobodno raspolagati pa ih tako odmah i prodati. Slobodno ih, ispada, mogu i iznajmljivati turistima, kako su to nedavno činili neki kupci POS-ovih stanova u Dalmaciji, a što je također s razlogom diglo buru u javnosti. Jer eto, ispada, sve je po slovu zakona.


O tome smo i prigodom proslave useljenja odražane koncem listopada u Puntu, priupitali Danijela Žambokija, pomoćnika ministra graditeljstva i prostornog uređenja koji je osobno nazočio tom svečanom činu. Na upit što se u instituciji koju predstavlja čini da se stane na kraj takvoj zakonitoj ali nedvojbeno nenormalnoj te nemoralnoj praksi pojedinaca, Žamboki nam je tad rekao da su u Ministarstvu svjesni takvih slučajeva i pojavnosti koje su, ustvrdio je, posebno prisutne u jadranskim tursitičkim destinacijama.


– U resornom ministarstvu i svim ostalim tijelima uključenim u provedbu programa POS-a predano se i užurbano radi na iznalaženju rješenja za takve pojavnosti – zaključio je Žamboki. Prema svemu sudeći, zaključujemo, takvo se rješenje još uvijek, očito, nije uspjelo »iznaći«.


Upit o ovom slučaju, ali i takvim »pojavnostima« inače, uputili smo i APN-u ali nam odgovor, do zaključenja ovog članka, nije stigao.