HGSS

Predstavljena nova sigurna karta Srednjeg Velebita

Marin Smolčić



Hrvatska gorska služba spašavanja-Stanica Gospić održala je danas predstavljanje „Sigurne karte srednjeg Velebita“. S obzirom da se izdana publikacija odnosi na šire područje Parka prirode Velebit karta je prigodno predstavljena u sjedištu te ustanove. Ravnateljica Parka Ana Brkljačić pozdravila je sve prisute i istaknula kako je ponosna što su čak četiri djelatnika ove ustanove članovi HGSS-a te da je izrazito zadovoljna partnerskim odnosom s HGSS-om Stanicom Gospić, posebice na novom projektu Sigurne šume Srednjeg Velebita kojeg je provodila Stanica Gospić.


Potom je pročelnik HGSS-a Stanice Gospić Josip Brozičević istaknuo važnost dobre suradnje HGSS Stanice Gospić i JU PP Velebit.


-Naša suradnja očituje se u brojnim segmentima, posebice u cilju sprječavanja nastanka nesreća na ovom području, što je i temeljna zadaća HGSS-a. Namjera nam je u narednim edicijama unaprijediti i dopuniti ovu kartu sa svim nastalim promjenama. U sljedećem razdoblju ćemo izraditi i nove karte južnog Velebita, najavio je voditelj Stanice Gospić Josip Brozičević.




Proces nastanka ove vrijedne karte prezentirao je autor Mario Šaban, stalni član HGSS-a. Materijali i izrada karte trajali su pune tri godine, uz dragocijenu pomoć članova HGSS-a, JU PP Velebit, Uprave šuma Gospić, kao i brojnih planinara. Autor je prikazao i važan aspekt karte za Stanicu Gospić u smislu prevencije nesreća i atraktivnost turističko-planinarskog zemljovida koji će zasigurno biti od koristi svim posjetiteljima Parka. Kroz prezentaciju uspješno je prikazao i sami proces nastanka karte. Na sve ovo nadovezao se Josip Brozičević.


-Hrvatska gorska služba spašavanja uspješno provodi dugogodišnji nacionalni projekt izrade i izdavanja sigurnosnih karata kojim se nastoje obuhvatiti neurbana područja teritorija Republike Hrvatske. Pomoću vjerodostojnih i aktualnih tematskih turističko-planinarskih zemljovida i vodiča nastoji se preventivno djelovati na način da se rekreativcima, planinarima, turistima i ostalim izletnicima putem preciznih, jasnih i razumljivih zemljovida pruže jasne i svrhovite informacije o prostoru koji planiraju posjetiti i u kojem planiraju provoditi aktivnosti. Također, zemljovidima se koriste i sami pripadnici HGSS-a, s ciljem našeg bržeg i sigurnijeg pristupa unesrećenima u akcijama spašavanja i potragama nestalih i zalutalih osoba, rekao je Brozičević.


„Sigurna karta srednji Velebit“ druga je sigurna karta HGSS-a Stanice Gospić koja obuhvaća područje Ličko-senjske županije. Prva edicija nove karte tiskana je u nakladi od 2000 komada.