Krk

Poziv na humanost: I ove se godine traže “Prijatelji s mora”

Mladen Trinajstić

Prošle je godine svoje smještajne kapacitete u kućama i apartmanima na raspolaganje stavilo 10-ak iznajmljivača čime je omogućeno ljetovanje 10 obitelji iz unutrašnjostiNakon što je lani, i više no uspješno održano premijerno izdanje projekta »Prijatelji s mora« iza kojeg, u idejnom i organizacijskom smislu stoji Caritas Biskupije Krk, ovih su dana krenule pripreme za novo, drugo izdanje tog projekta. Njime je, predstavili su nam iz spomenute biskupijske humanitarne organizacije, svoje smještajne kapacitete u kućama i apartmanima za odmor na raspolaganje stavilo desetak iznajmljivača s Krka, ali i ostalih otoka koji čine Krčku biskupiju, a sve kako bi na taj način omogućili besplatno ljetovanje za obitelji iz unutrašnjosti naše zemlje koje si same ne mogu priuštiti odlazak na more. Naime, tijekom ljetnih tjedana prošle godine, a zahvaljujući plemenitom projektu Caritasa Biskupije Krk u čarima ljeta na moru uživalo je deset, mahom slavonskih obitelji. Sveukupno pedeset osoba od kojih tridesetak djece tako je, zahvaljujući trudu otočnih humanitaraca, ali i plemenitosti te altruizmu djela pružatelja usluga smještaja u domaćinstvu, imalo mogućnost uživati u ljetnim radostima koje bi, da nije bilo ovog projekta, njegovim korisnicima nedvojbeno ostale nedostupnima.


Pozitivna iskustva


A da ova dobra ideja te u djelo i više no uspješno pretočena priča ne ostane tek lijepa crtica iz prošlosti, predstavnici Caritasa Biskupije Krk pobrinuli su se pokretanjem priprema i za drugo uzastopno izdanje tog programa koji bi se trebao odvijati i ovog ljeta.


– Svjesni blagodati koju mi otočani imamo već time što živimo uz more, sa svima koji osjećaju da nam mogu pomoći tu istu blagodat želimo podijeliti i s onima kojima je odlazak na ljetovanje za sad samo neostvareni san, rekao je predstavljajući nam taj zanimljiv projekt njegov koordinator Robert Brozić.
Naime, na području kontinentalne Hrvatske postoje obitelji slabijeg imovinskog stanja koje si ne mogu priuštiti odlazak na ljetovanje pa im ovim projektom, uz pomoć nasreću još uvijek brojnih plemenitih ljudi iz našeg okružja, to želimo omogućiti, nastavlja Caritasov projektni koordinator predstavivši da je upravo ovih dana Caritas Biskupije Krk, u suradnji s (nad)biskupijskim Caritasima s područja kontinentalne Hrvatske, pokrenuo aktivnosti »pronalaženja« obitelji kojima bi se ponudilo besplatno ljetovanje.


– Motivaciju za rad na tom projektu daju nam i više no lijepa i pozitivna iskustva svih koji su u njega bili uključeni lani, bilo kao korisnici, ali jednako i kao pružatelji smještajnih usluga, nastavlja Brozić napomenuvši da je upravo slijedom iskustava i prijedloga plemenitih otočana koji su svojim gostima iz unutrašnjosti lani omogućili besplatno ljetovanje projekt »Prijatelji s mora« ove godine dodatno proširen i obogaćen, govori Brozić.


Sadržajno ljetovanje


Tako organizatori ovih dana pozivaju da im se jave svi zainteresirani za ugošćavanje te napominju da je poziv otvoren do kraja ožujka i to na poveznici postavljenoj na internetskim stranicama Krčke biskupije. Tu je, naime, moguće ponuditi svoje kapacitete u terminima u kojima im odgovara, a ove godine sličan »link« i poziv otvoren je i za sve one koji se u ovaj projekt žele uključiti kroz koju prigodnu, korisnicima projekta doniranu uslugu, pa čak i kroz sudjelovanje u podmirenju troškova putovanja takvih obitelji na more, kaže nam naš sugovornik dodajući da su im se lani javljali pojedini obrtnici, ugostitelji i pružatelji raznih drugih usluga sa željom da doniranjem svojih usluga korisnicima projekta »Prijatelji s mora« omoguće još ljepše i sadržajnije ljetovanje.


– Svi koji nam žele pomoći u realizaciji ovog projekta, bilo kroz stavljanje na raspolaganje smještaja ili kakvih drugih usluga, o svemu se mogu detaljnije informirati na mrežnim stranicama Biskupije, ali i njenog Caritasa, zaključio je Brozić napomenuvši da će sve one koji ispune i elektroničkom poštom pošalju odgovarajuće prijavne obrasce predstavnici organizatora ovog projekta vrlo brzo povratno kontaktirati. Ponude smještaja, zbog organizacijskih razloga, primat će se do kraja ožujka, dok za ostale ponuđene usluge nema vremenskog ograničenja, zaključuju u krčkom biskupijskom Caritasu sigurni da će i idućeg ljeta tim »kanalom« na kvarnerskim otocima ljetovati mnogi koji u drugačijem aranžmanu mora teško da bi vidjeli.