Odluka

Povjerenstvo za sukob interesa izreklo novčanu kaznu zamjenika načelnika Lovrana

Marina Kirigin

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je Tonija Družetu jer nije prijavio tri stavke i to oko 170 kuna kamata na stambenu štednju kod Poštanske banke, oko 1.900 kuna iz europskih natječaja te nije prikazao prihod od invalidnineToni Družeta, zamjenik načelnika Općine Lovran, dobio je rješenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u kojem je izrečena minimalna sankcija. Naime, pred oko mjesec dana na sjednici navedenog Povjerenstva našao se i predmet Tonija Družete u kojem se navodilo da zamjenik općinskog načelnika nije prijavio tri stavke i to oko 170 kuna kamata na stambenu štednju kod Poštanske banke, oko 1.900 kuna iz europskih natječaja te nije prikazao prihod od invalidnine.


Družeta je tada, uoči sjednice, izjavio da priznaje da je njegova greška što je zaboravio prijaviti oko 170 kuna kamata na stambenu štednju, da nije znao da je edukacija na kojoj je bio plaćena europskim novcem jer da je plaćanje toga preuzeo organizator, te da nije bio upoznat da je kao dužnosnik morao prikazati da prima i invalidninu. Upravo ta treći stavka možda ga je i najviše »koštala« prilikom donošenja rješenja Povjerenstva pa je tako Družeta kažnjen s 2.000 kuna, što je i minimalna sankcija za povredu ovog zakona, a koja može iznositi i maksimalnih 40.000 kuna.


U obrazloženju navedenog predmeta stoji da je Povjerenstvo izreklo sankciju obustave isplate dijela neto mjesečne plaće i javno objavljivanje odluke Povjerenstva. Naveli su da je Povjerenstvo prilikom donošenja odluke o visini sankcije obustave isplate dijela neto mjesečne plaće dužnosnika cijenilo sve okolnosti iz kojih proizlazi težina povrede i odgovornost dužnosnika. Kao okolnost koja opravdava izricanje minimalne sankcije Povjerenstvo je uzelo u obzir da je riječ o jednom podatku koji je dužnosnik propustio navesti u izvješću o imovinskom stanju te da je taj dužnosnik odmah nakon pokretanja predmetnog postupka izmijenio, odnosno upisao navedeni podatak u izvješće o imovinskom stanju.
S obzirom na navedeno, Povjerenstvo je ocijenilo primjerenim da se za utvrđene povrede ZSSI-a dužnosniku izrekne sankcija obustave isplate dijela neto mjesečne plaće, u ukupnom iznosu od 2.000 kuna, koja će se izvršiti u četiri jednaka uzastopna mjesečna obroka, svaki u pojedinačnom mjesečnom iznosu od 500 kuna, stoji u rješenju Povjerenstva.


– Prihvaćam odluku Povjerenstva, ne mogu nikoga od institucija teretiti zbog činjenice da nisam upisao sve što je trebalo. Smatram da je moja greška to što nisam dovoljno precizno pročitao Zakon. Vjerujem da sam sada popunio izvješće kako treba i da više neću biti predmet dnevnog reda Povjerenstva – rekao je Toni Družeta.