Vinodolska općina

Potvrđen i drugi slučaj koronavirusa u Bribiru

Franjo DeranjaPotvrđen je i drugi slučaj zaraze koronavirusum u središtu Vinodolske općine, Bribiru, i to u nešto manje od 24 sata. Prvi slučaj u četvrtak je potvrdio Stožer Civilne zaštite Primorsko-goranske županije, a drugi slučaj zaraze potvrdio je u petak Stožer Civilne zaštite Vinodolske općine.


Riječ je o dvoje supružnika koji su se 16. ožujka vratili s puta u inozemstvo, a od kojih je prvo supruga osjetila simptome, a potom i suprug te su oboje hospitalizirani. Jedan član njihove obitelji je u samoizolaciji i, nasreću, negativan je na test na COVID-19.


Službeno je potvrđeno da su se članovi ove obitelji od početka, a to znači od povratka s putovanja, ponašali vrlo odgovorno i odmah se izolirali od vanjskih kontakata upravo radi eventualne prevencije jer su, posve spontano i laički, predmnijevali da bi možda moglo doći do izbijanja bolesti. To se naposljetku tako i pokazalo.
Sve ostale glasine o većem broju oboljelih na području Bribira proizvoljne su i samo su nastojanje širenja dezinformacija te, eventualno, poticanja panike. Članovi Stožera Civilne zaštite Vinodolske općine u stalnom su kontaktu s oboljelima i s jednim njihovim članom obitelji koji je u kućnoj samoizolaciji i nadaju se njihovu oporavku.


Iz Stožera Vinodolske općine ponovo poručuju i naglašavaju potrebu za pomnim pridržavanjem svih stanovnika uputa o mjerama zaštite i prevencije te o vrlo ograničenom kretanju izvan kuća svima, a posebice starijima od 65 godina, koji se ubrajaju u rizičnu skupinu.


Kao interventnu mjeru u suzbijanju širenja koronavirusa Vinodolska općina provela je postupak nabave zaštitnih maski. Iz Stožera Civilne zaštite poručuju građanima da svi ne mogu biti odjednom niti u najkraćem roku opskrbljeni maskama, ali će se to učiniti tijekom ovog vikenda i, najkasnije, u ponedjeljak. Maske su izrađene u kućanstvima i u akciji su sudjelovale Bribirke koje umiju šivati, u akciju su uključeni i pripadnici DVD-a Bribir koji su u svim ovim aktualnim aktivnostima kao volonteri, a glavninu zaštitnih maski izradila je Tvornica trikotaže i konfekcije Neda iz Senja i donirala ih Vinodolskoj općini.