Izgradnja vodovoda

Potpisivanjem ugovora vrijednih 23,5 milijuna kuna počinje okonačanje žeđanja dijela Općine Karlobag i Starigrad

Marin SmolčićKARLOBAG Potpisivanjem dvaju ugovora vrijednih 23,5 milijuna kuna počinje okonačanje žeđanja jednog dijela  Općine Karlobag i Starigrad  sa oko tisuću domaćinstava. Današnjem činu su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, Krsto Ramić, načelnik Općine Starigrad Paklenica i u ulozi domaćina načelnik Općine Karlobag Ivan Tomljenović. Načelnik Tomljanović je  istaknuo činjenicu kako je izgradnja podvelebitskog pravca vodovoda presudna za razvoj ovoga područja.


-Izmjenilo se puno vlasti i sve su obećavale vodovod. Naš župan Darko Milinović je svaki  puta kada smo imali lokalne izbore obećavao vodovod. Od toga nikada ništa nije ostvareno. Namjenska sredstva od oko milijun kuna koja smo tada dobivali iz Proračuna ostavljao je županiji. Kažu da su domoljubi, a nas ne zanima tko je odakle i gdje živi. Nama je u cilju da naši građani dobiju vodovod, naglasio je načelnik Ivan Tomljanović.


Podsustav regionalnog vodoopskrbnog sustava zadarskog zaleđa i dijelova Općine Karlobag  stvorit će se uvjeti za poboljšanje vodoopskrbe naselja Starigrad, ali i omogućiti vodoopskrba naselja Tribanj na području općine Starigrad te Barić Drage i Lukovog Šugarja na području općine Karlobag. Riječ je o naseljima sa gotovo tisuću domaćinstava u kojima do sada nije uspostavljena javna vodoopskrba. Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković najavio je da se od danas  pokreće početak kraja žedanja tog dijela Jadranske obale.
-U ljetnim mjesecima domaćinstva na tome području opskrbljivala su se pitkom vodom iz cisterni, što je u mnogome ograničavalo i otežavalo život na tome području. Posebno kada govorimo o razvoju turizma. Ovo su prvi, konačni napori da se ovi problemi zauvijek riješe. U prvoj fazi će se realizirati projektna dokumentacija u iznosu 3 milijuna i 250 tisuća kuna čime će se stvoriti pretpostavke za izgradnju 30 km cjevovoda. Izgradnja vodospreme u Starigradu  i hidrostanica Kruškovac stajat će dodatnih 10 milijuna kuna. Vršit će se oko 12 km rekonstrukcije cjevovoda od Maslenice do Starigrada. Svi ti radovi vrijedni su 20 milijuna kuna. U ovoj prvoj fazi gradit će se ili rekonstruirati oko 45 km magistralnog cjevovoda.


 


Potpisivanju ugovora nazočio je i ministar Tomislav Ćorić koji današnji početak realizacije ovoga projekta smatra povijesnim.


-Ovo je svakako povijesni dan jer će početkom realizacije ovoga projekta u skoroj budućnosti vodovod dobiti gotovo tisuću domaćinstava. Svi radovi koji će se u narednih dvije godine raditi na  području Zadra, Općina Starigrad i Karlobag stajat će 113 milijuna kuna, a u prvoj fazi potpisani su ugovori u vrijednosti 23,5 milijuna kuna.


Na novinarsko pitanje zašto se baš danas potpisuju ovi ugovori ministar Ćorić je odgovorio kako u svemu tome ne vidi probleme. Svojevrsni desant na Liku od strane mnoštva ministara iz redova HDZ-a ministar Ćorić je nazvao „redovnim obilaskom terena koji se poklopio sa skorim izborima za Županijsku skupštinu“. Novinari su ustvrdili kako je župan Darko Milinović najviše zbog Ćorića izbačen iz HDZ-a.


-Mislim da su tu bili neki dublji razlozi. Što se tiče lokalnih izbora moj dolazak i boravak u Ličko-senjskoj županiji u proteklom razdoblju znači da sam doista došao dati potporu svojim kolegama na listi HDZ-a. Ovo je danas ministarski posao koji nema veze s promidžbom HDZ-a. Unatoč manjim animozitetima između SDSS-a i HDZ-a Tomislav Ćorić stanje u koaliciji smatra dobrim.


-Spaljivanje karnevalske lutke s mojim likom smatrao bih nevažnim jer sam javna osoba i izložen sam javnoj kritici. Tako je s g. Pupovcem. Mi smo svi političari i pripadamo političkom dijelu društva pa smo na taj način izloženi kritici i satiri, rekao je minsitar Tomislav Ćorić u Karlobagu.