Jubilarno izdanje

Posjetitelje prolazili trnci na Zvončarskoj smotri u Matuljima: Neka zvonci zvone jako

Marina Kirigin

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Suncem okupan dan bio je prava pozornica za tisuću zvončara koji su zvonjavom tjerali zle duhove i dozivali proljeće. Zvonjavom su na okupljene prenijeli snagu tradicije, ljubav prema zavičaju i pozitivnu energijuRog je tulil. Balti su bili gore, a deset zvončarskih skupina sa područja Općine Matulji okupili su se na jednom mjestu, u samom centru Matulja kako bi još jednom pokazali koliko znaju čuvati tradiciju i običaje svog kraja.


Foto S. Drechsler


Foto S. DrechslerPosjetitelje su prolazili trnci dok su gledali miće zvončare koji su se okupili u zajedničko kolo, a nakon kojih su pristigli i oni stariji čuvari matuljske tradicije. Zauzevši »srce« Matulja, zvončari su svojom zvonjavom prenijeli na okupljene snagu tradicije, ljubav prema zavičaju i pozitivnu energiju.

Bio je to početak još jednog izdanja, 25. Zvončarske smotre, priredbe koja ove godine slavi svoj »srebrni pir« i koja se održava kao središnji dio programa susjedstva Matulja, jednom od 27 susjedstva Europske prijestolnice kulture, »Zvona su spona«.Predivna sunčana proslava Dana Općine Matulji započela je Pusnim retrovizorom – parkom pokretnih maski. Velike mobilne lutke, rekviziti matuljske pusne »kumpanije« Vavik Parićani, kao i snimanje fotografije malih zvončara – »Prve miće kartuline za 100 let za velu vremensku kapsulu« privukle su poglede mnogih, baš kao i trenutak u kojem se dogodila predaja vremenske kapsule iz Tima susjedstva Čavle u Tim susjedstva Matulji.


Domaćini su u kapsulu ubacili fotografiju i snimku Zvončarske smotre, poruku, i tako »zapisali« svoju pusnu povijest.


Suncem okupan dan bio je prava pozornica za tisuću zvončara iz 17 zvončarskih skupina koji su zvonjavom tjerali zle duhove i dozivali proljeće. Njihov festival tradicije uveličale su i maškarane grupe, matuljske maškarane kumpanije »Zijat, sost, tancat i pit« i »Vavek parićani«, »Dalmatineri« iz dječjeg vrtića Matulji, matuljska udruga umirovljenika – »Cvjetni korzo«, a naravno ništa ne može proći bez okrunjenih glava, Meštra Riječkog karnevala Tonija i brojnih matuljskih kraljica i pratilja.