Josipa Pavičić Berardini

Poruka projekta “Šest milimetara” upućena je svim ženama

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin SmolčićGOSPIĆ Autorica romana „Šest milimetara“ novinarka Josipa Pavičić Berardini izazvala je svojim djelom velike reakcije šire javnosti.


Govoreći o vlastitoj borbi s rakom dojke te svim promjenama koje ta bolest izaziva u nama i oko nas, autorica ističe samosvjesnot, prihvaćanje okoline, važnost edukacije, samopregleda, pravovremenog i optimalnog liječenja. Poruka ove knjige je: Ako sam mogla ja – možeš i ti!


Gospićka publika je sinoć u dvorani Pučkog otvorenog učilišta gledala prvakinju drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dariju Lorenci Flatz i njeziinih „Šest milimetara“ uz oblikovanje od strane redateljice i Ksenije Zec, filmske redateljice Judita Gamulin, dramaturginje Nikoline Bogdanović, modne dizajnerice Matije Vujice i producentice Lidije Ivanda.
Projekt je nastao u produkciji Teatra Erato i MEDIA PUNKT-a, u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, 4sobe, Hoću knjigu i Europa Donna Hrvatska.


Nakon predstave priređena je promocija knjige „Šest milimetara“ na kojoj je sudjelovala autorica Josipa Pavičić Bernardini. Ponovno je sažela osnovne poruke iz knjige i pozvala sve žene da se, bez obzira na životne nedaće bilo koje vrste, nikada ne predaju.


To je ujedno sukus knjige i cijeloga projekta. Jedina zamjerka ide na račun gospićke publike jer je u dvorani učilišta sinoć bilo jedva 40-ak posjetitelja, uglavnom ženske populacije.


Multimedijalnost ovoga projekta očituje se u obradi teme kroz više medija: roman, kazališna predstava i stručno vođene razgovore u lokalnoj zajednici s ciljem pružanja psihološke podrške oboljelima i njihovim obiteljima – uz isticanje važnost samopregleda i pravovremenog otkrivanja karcinoma dojke.


Ova predstava realizirana je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Ličko-senjske županije u sklopu obilježavanja Dana narcisa.