Ruralni razvoj

Poljoprivredna zadruga Loznati s otoka Cresa gradi siranu vrijednu više od 5,5 milijuna kuna

P. N.

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Kapacitet sirane bit će 500 litara mlijeka dnevno, a projekt predviđa i uređenje Centra za posjetiteljeCRES Poljoprivredna zadruga Loznati s otoka Cresa započela je granju sirane, projekt je ukupno vrijedan više od 5,5 milijuna kuna, i dijelom se financira iz Programa ruralnog razvoja, a početak probnog rada sirane očekuje se za godinu dana, istaknuto je u ponedjeljak na svečanosti otvorenja radova.


Kako su izvijestili iz Grada Cresa, projekt izgradnja i opremanje objekta za preradu mlijeka se s oko dva milijuna kuna financira sredstvima iz Programa ruralnog razvoja, oko 2,5 milijuna kuna osigurat će se iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), a oko milijun kuna su sredstva ulagača.


Kapacitet sirane bit će 500 litara mlijeka dnevno, a projekt predviđa i uređenje Centra za posjetitelje.
Radove na izgradnji sirane otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a svečanosti su bili nazočni i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar turizma Gari Cappelli.


»Kroz ciljani natječaj za objekte malog kapaciteta za preradu mlijeka, vrijedan 75 milijuna kuna, namjera nam je bila povećati vrijednost proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje«, rekao je Tolušić.


Istaknuo je i da je u okviru Programa ruralnog razvoja i najizdašnije investicijske mjere 4, koja se odnosi na ulaganja u fizičku imovinu, do sada ugovoreno više od 1.400 projekata, ukupne vrijednosti potpore od 3,5 milijardi kuna.


Poljoprivredna zadruga Loznati bavi se uzgojem koza i ovaca, a izgradnju i opremanje objekta za preradu mlijeka financira iz Mjere 4. Programa ruralnog razvoja, operacije 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima.


Otok Cres do sada je povukao značajna sredstva iz Programa ruralnog razvoja, u ukupnom iznosu potpore od 18,5 milijuna kuna za 13 projekta unutar četiri mjere. Ulaganja se odnose na sustave kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode, kupnju poljoprivredne mehanizacije i opreme, ulaganja u pogone, turizam, ekološko i održivo gospodarstvo, vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje sanitarnih otpadnih voda, izgradnju javne gradske prometnice te dogradnju dječjeg vrtića.


Na natječaj za 4.2.1. »Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima» vrijednost potpore po projektu za mini mljekare iznosila je od 15.000 eura do milijun eura, a intenzitet potpore po projektu iznosi 50 posto od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.