Veliki jubilej

POLA STOLJEĆA RADIJA GORSKI KOTAR Slavlje uz puno emocija i ponosa

Marinko Krmpotić

Glazbenu čestitku Radiju Gorski kotar uputile su i djevojke iz vokalne skupine DiM / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Glazbenu čestitku Radiju Gorski kotar uputile su i djevojke iz vokalne skupine DiM / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Od 1969., kad se prvi put u eteru čuo slogan i danas jedinog goranskog radija, mnogi su odrastali, veselili se i tugovali uz njega, a pritom je ostavio i dubok trag u goranskom, ali i novinarstvu županije i cijele Hrvatske, rečeno je sinoć na proslavi u prepunom Radničkom domuDELNICE U prepunoj dvorani Radničkog doma Delnice jedan za mnoge Gorane iznimno bitan vitalni 50-godišnjak proslavio je svojih prvih pedeset ljeta! Riječ je o mnogim Goranima omiljenom Radiju Gorski kotar, nekadašnjem Radiju Delnice, koji je svojih prvih pedeset sinoć proslavio u ugodom ozračju prepunom nostalgije i ponosa.


Nostalgije stoga što su od 1969. godine, kad se prvi put u eteru čuo slogan i danas jedinog goranskog radija, mnogi odrastali uz taj radio, veselili se i tugovali uz njega, odnosno strepjeli zbog vijesti tijekom Domovinskog rata, odnosno elementarnih i sličnih vremenskih nepogoda koje su u životu svakog Gorana vrlo česte.


Nostalgiju koja proizlazi iz činjenice da se uz taj i takav radio odrastalo, pratio je i ponos jer je RGK u svojih pedeset godina ostavio dubok i snažan trag u goranskom, ali i novinarstvu Primorsko-goranske županije, pa i cijele Hrvatske.

Rođendansko slavlje bilo je i prigoda za podjelu zahvalnica onima koji su ih zaslužili. Uručene su Draženu Crnkoviću, Slavici Kljaić, Barbari Renka, Miroslavu Plešeu, Tanji Jakovac, Davoru Grguriću, Damiru Marasu, Marinku Krmpotiću, Bojanu Grbavcu, Indiri Rački Joskić, Ivani Pleše, Olgici Glad Klepac, Ivi Kezele, Ivani Ćurić, Moreni Poljančić, Maji Bukovac, Žarku Mulcu, Predragu Janešu, Goranu Šoštariću, Ivanu Račkom, Marku Popoviću, Nadi Glad, Ivici Kovačeviću, Mirjani Petrač, Marinku Jakovljeviću, Josipu Kordišu, Ivanu Kordišu, Nikoli Rajnoviću, Goranskom izboru Delnice, Ingro d.o.o. Delnice, Trgovinama Krk, Midaxu d.o.o. Ogulin, Trgovačkom obrtu Ravnica Delnice, Nenadu Lučiću, Željku Malnaru, Vjekoslavu Pintaru, Klari Bukovac, Josipu Krmpotiću i Damiru Zagorščaku, a kao instutucije dobili su ih Primorsko-goranska županija, gradovi Delnice i Čabar te općine Brod Moravice, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad.Aplauz prvom uredniku


»Važnost lokalnih medija, poput Radija Gorski kotar i nama sličnih, a ima ih stotinjak u RH, često je zanemarivana jer mnogi smatraju kako donose »manje važne« novosti, zbivanja iz lokalne zajednice, jer se ne bave »visokom politikom« ili globalno zastupljenim vijestima. To je potpuno pogrešno. Često smo u položaju da znamo što je izjavio novi američki predsjednik, što mu je odgovorio ruski, što se dogodilo u Francuskoj ili Njemačkoj, a ne znamo što se događa u našem malom mjestu.


Organizira li se neka ekološka akcija, hoće li biti zatvorena neka lokalna prometnica, ili neka škola jer je pao obilan snijeg, što iniciraju ljudi u našoj, maloj lokalnoj zajednici i kakve rezultate postižu? U konačnici, iako zvuči banalno za našu svakodnevicu, važno je i to hoće li i tko sutra biti bez struje ili vode.


Lokalni mediji često su vrlo vjerodostojna medijska slika zajednice u kojoj djeluju, ali i jedan od zadnjih bastiona tzv. pozitivnih, dobrih vijesti u sveopćoj prisutnosti žutila, ‘trash vijesti’, fake news ili lažnih vijesti«, rekao je, između ostalog, u slavljeničkom govoru Miroslav Pleše, direkor Radija Gorski kotar.


Miroslav Pleše, direktor Radija Gorski kotar / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Miroslav Pleše, direktor Radija Gorski kotar / Snimio Marinko KRMPOTIĆUz njega, prigodne su riječi mnoštvu okupljenih jučer uputili mnogi, a redom ih je najavljivao Josip Krmpotić, poznati voditelj Radija Rijeka koji je svoju radijsku karijeru počeo upravo u eteru – Radija Gorski kotar.


Čast prvog gosta govornika potpuno je opravdano pripala Ivici Kovačeviću, prvom uredniku davnašnjeg Radija Delnice koji je s emitiranjem počeo 29. studenog 1969. godine. Kovačević, legenda hrvatskog novinarstva, prisjetio se trenutaka kad se Radio Delnice čuo do Velike Gorice, ali ne i do Lokava te s nekoliko nostalgičnih prisjećanja zaslužio aplauze.


Legenda hrvatskog novinarstva Ivica Kovačević bio je 1969. prvi glavni urednik Radija Delnice, kasnije RGK-a / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Legenda hrvatskog novinarstva Ivica Kovačević bio je 1969. prvi glavni urednik Radija Delnice, kasnije RGK-a / Snimio Marinko KRMPOTIĆGradonačelnik Delnica Ivica Knežević istaknuo je povezanost Radija Gorski kotar sa svakodnevnim životom Gorana te slavljeniku poželio još milijune minuta emitiranja, a primorsko-goranski župan Zlatko Komadina Radio Gorski kotar nazvao je »pulsom zelenog srca Hrvatske, odnosno Gorskog kotara«, podsjetio na doprinos ovog medija u trenucima elementarnih nepogoda i Domovinskog rata, kao na županijsku pomoć u borbi za dobivanje koncesije i opstanak jedinog goranskog elektronskog medija.»Početkom 2018. godine uspješno je završeno sudjelovanje na natječaju Agencije za elektroničke medije RH za novo 9-godišnje koncesijsko razdoblje do 2027. U priloženoj natječajnoj dokumentaciji i programskoj osnovi zadržali smo klasičnu formulu radija za sve generacije. Svojim zemaljskim signalom RGK pokriva 10-ak tisuća domova žitelja na goranskom području, dopire i do onih u susjednoj Sloveniji. S obzirom na veliku raštrkanost naselja s manjim brojem stanovnika, počesto je jedini izvor lokalnih informacija. Prema povratnim informacijama, program RGK-a bilježi dobru slušanost ne samo na goranskom, već i županijskom te širem području, među svima koji ga potraže na internet-adresi www.rgk.hr. Tu su u velikom broju iseljeni Gorani, ili pak oni koji su kao povremeni stanovnici Gorskog kotara pronašli ljepotu življenja na ovim prostorima«, istaknuo je Miroslav Pleše, dodavši kako su u stalnom radnom odnosu od 2011. godine samo četiri osobe na puno radno vrijeme, a potrebe traže bar još dvije osobe. »Preostali stalni ili povremeni suradnici brojem variraju te surađuju velikim dijelom dobrovoljno, odnosno putem posla koji obavljaju ili udruga u kojima se nalaze, u pravilu bez naknade za njihov trud i vrlo su entuzijastički raspoloženi. Hvala vam na tome!Knjiga Nade Glad


Poseban dio slavljeničke večeri bila je promocija knjige »Naših pedeset godina« autorice Nade Glad, ugledne goranske novinarke koja je gotovo cijeli radni vijek provela na Radiju Gorski kotar pa je njeno svjedočenje o prošlosti tog medija, kako onih uspješnih i lijepih dana, tako i dramatičnog razdoblja rata i poraća, iznimno vrijedno, o čemu su pri predstavljanju svjedočili i recenzentica Gordana Vilović te urednik Ivan Janeš koji je nazočne upoznao s poglavljima i temama obrađnim u ovoj knjizi koja je, istaknuo je Janeš, dokument jednog vremena, područja i radija, ujedno i svojevrsna autobiografija autorice.


Da večer povećena polustoljetnom postojanju i radu Radija Gorski kotar prođe dojmljivo i kroz pjesmu, pobrinuli su se mnogi gosti od kojih je prva bila Nada Sviličić koja je otpjevala Goranima znanu i dragu pjesmu »Gorski kotar«. Uslijedili su potom nastupi mlade Marte Beljan, vokalne skupine DiM, Puhačkog orkestra Fužine, ravnogorskog Mješovitog pjevačkog zbora Gimpl i Sungerskih tamburaša.


Prepuna dvrana Radničkog doma na svečarskoj fešti Radija Gorski kotar / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Prepuna dvrana Radničkog doma na svečarskoj fešti Radija Gorski kotar / Snimio Marinko KRMPOTIĆKnjigu »50 naših godina« predstavili urednik Ivan Janeš, autorica Nada Glad i recenzentica Gordana Vilović / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Knjigu »50 naših godina« predstavili urednik Ivan Janeš, autorica Nada Glad i recenzentica Gordana Vilović / Snimio Marinko KRMPOTIĆ