Krenuli iz Bihaća

Pokrenule su se nove kolone migranata koji ilegalno žele iz BiH ući u Hrvatsku

Marin Smolčić

Sve ove grupice su na koncu imale isti cilj: pokret prema graničnom prijelazu Izačić na hrvatskoj strani 


LIČKO PETROVO SELO Čini se da je vijest o današnjem postavljanju pokretne zaštitne ograde na hrvatsko-BiH granici kod Izačića najviše uzbunila migrante smještene u Unsko-sanskom kantonu, ali i znatno šire.


Iz migrantskog kampa „Miral“ u Bihaću stvorena je u poslijepodnevnim satima isprekidana kolona u kojoj je bilo više od stotinu migranata, isključivo odraslih muškaraca. Na ovaj su način prekršili obvezu ostanka u kampu pa ostaju bez smještaja, prehrane i medicinske skrbi.
Pokušala je uredovati i kantonalna policija, ali se masovno kretanje migranata osjetilo i na željezničkoj postaji u Bihaću gdje su se tijekom dana učestalo zamjećivali dolasci skupina miogranata iz drugih dijelova BiH.


Sve ove grupice su na koncu imale isti cilj: pokret prema graničnom prijelazu Izačić na hrvatskoj strani. Budući je postavljena pokretna ograda i pojačana je nazočnost hrvatske policije, migrantima večeras ostaju samo stare, oprobane i počesto pogibeljne staze iz nekadašnjeg kampa Vučjak, preko planine Plješevice uza samu državnu granicu.


Ondje temperature zraka noću padaju i do -10 stupnjeva C i mjestimice ima snijega pa će noćašnja avantura za migrante biti prava odiseja.


Kako javljaju neki mediji u BiH za ovaj iznenadni pokret novog vala migranata krive su društvene mreže koje su uzbunile migrante kako će Hrvatska u najprohodnijim dijelovima svoje granice uskoro postaviti nove kilometre zaštitne ograde kako bi zaštitila svoju granicu. Na ovaj su način brojni migranti shvatili da je vrijeme „pet do 12“ kako bi ilegalno ušli u prostor Europske unije.