Prijedlog Karla Starčevića

Plan HSP-a za izlazak iz krize ukidanjem financiranja nevladinih udruga

Marin Smolčić 


 


 
GOSPIĆ Hrvatska stranka prava oglasila se priopćenjem u kojem poručuju javnosti kako Vladine mjere za spas gospodarstva nisu ni približno dovoljne te su predložili nekoliko smjernica na temelju kojih bi trebalo spašavati  gospodarstvo. Među ostalim traže ukidanje financiranja svih tzv. nepotrebnih udruga.


Predsjednik HSP-a Karlo Starčević ističe:


 


-Od javnog sektora zahtijevamo solidarnost sa onima koji svaku recesiju iznesu na svojim leđima – privatnim sektorom. Predlažemo neka prvi korak bude racionalizacija troškova rada javne uprave. To bi bila vrlo dobra poruka, poruka koja bi dodatno potaknula hrvatsko zajedništvo, koje nam je sada, baš kao u vrijeme Domovinskog rata, najpotrebnije. Na tome ne treba stati, te zbog toga od Vlade RH umjesto odreknuća dijela poreznih obveza i daljnjeg zaduživanja realnog sektora, Hrvatska stranka prava zahtijeva ove hitne mjere:


– Ukidanje financiranja svih nepotrebnih UDRUGA koje ne služe javnom dobru: Dokumenta, GONG, B.a.B.e., Iskorak, Kontra, Centar za ženske studije, Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP), Glas Razuma, Inicijativa Nisam vjernik, Udruga Protagora, Udruga “Centar za građansku hrabrost”, Udruga “David”, Ženska mreža Hrvatske, Udruga “Antares”, i mnoge druge  kojima se isplaćuju milijarde kuna poreznih obveznika prikupljenih u realnom sektoru.


– Odricanje od svih parafiskalnih nameta, uredbu o ukidanju naplata komorskih članarina te naplatu PDV-a nakon naplaćenih, a ne izdanih računa.


– Hitnu izmjenu sustava doprinosa i otvaranje rasprave o reformi sustava zdravstvenog osiguranja koji grca u dugovima i korupciji. Bez toga, u nekoj budućoj krizi, riskiramo ostati i bez onoga što nam je u ovoj krizi toliko dragocjeno – sustava javnog zdravstva.


– Umanjenje naplate (dvije trećine) HRT pristojbe, ukidanje naknade ZAMP-u pošto već jedan dio dobivaju od HRT-a.


– Hitno povlačenje financijskih sredstava iz raspoloživih izvora u EU institucijama, a za potrebe sanacije gospodarstva i oporavak društva u Hrvatskoj, kao i izgradnju strateških tvornica (moguće i kroz javno-privatno partnerstvo) za sve vrste namjenske i strateške proizvodnje: hrana, medicinske potrepštine, proizvodnja lijekova, građevinski materijal, drvodjelstvo – drvna industrija, solarne elektrane, napredne tehnologije – PLC sklopovi, hitno aktiviranje Imunološkog zavoda i sl.


Starčević je inače poznat kao vlasnik pivovare „Ličanka“, a kao gradonačelnik Grada Gospića ovih je dana izazvao podsmjeh političkih oponenata jer je tijekom zadnje održane konferencije za novinare najavio ukidanje naplate parkinga u gotovo opustjelom Gospiću, kao i prestanak plaćanja praznog Dječjeg vrtića od strane roditelja, ustanove koja zbog koronavirusa ne radi već desetak dana.