Crnoluška noć tradicije

PESNIKI U SLUŽBI TURIZMA Neobična povorka stigla u NP Risnjak

Danijela Pleše

Foto D. Pleše

Foto D. Pleše

Povorku u kojoj su uz »pesnike« bili i Grobnički dondolaši i Kukuljanski zvončari, pratili su lokalni stanovnici, mnogi od njih nekoć i sami »pesniki«, a i strani posjetitelji NP-a Risnjak bili su ugodno iznenađeni popratnim događanjima koja sigurno nisu očekivali, tim više što je večer završila uz glazbu i plesCRNI LUG U današnje vrijeme pronaći nešto što spaja osamdesetogodišnju baku i petogodišnjeg unuka, sve je teže, ali odgovora ima. Upravo jedan odgovor ponudili su Crnoluški pesniki, nositelji najstarijeg maškaranog običaja u Gorskom kotaru.


– Sami počeci pesnika u Crnom Lugu se točno ne znaju, no pretpostavka je da već tri stoljeća, pesniki postoje s generacije na generaciju. Postati pesnikom može samo rođeni Crnolužanin ili onaj koji ima duboke obiteljske korijene iz Crnog Luga. Riječima se opisati ne može koliko je važno biti pesnikom svakom mladiću iz ovoga mjesta, to je dio nas od najranijih dana djetinjstva, kada smo pesnike promatrali sa prozora sa strahom zbog njihovog izgleda i zvuka zvona u vrijeme kada se tjerala zima i svo zlo te se prizivalo proljeće – objašnjava nam jedan od pesnika, ujedno i direktor TZG-a Delnice, Petar Hrg.


Povorka kroz mjesto


S vremenom njihov izgled se mijenjao te su postignuta određena pravila oblačenja: što veselije boje, podudarati se moraju bojom, uzorkom i materijom dijagonalno lijevi rukav s desnom nogavicom te desni rukav s lijevom nogavicom. Na glavi je vještački šešir, a neizostavna je maska na licu s motivom divlje životinje poput, primjerice, divlje svinje, medvjeda, vuka. Bitna su također i zvona koja su uzeta od krava i koza te pojas.
Ovog vikenda sigurno nije bilo vrijeme Pepelnice kada oni imaju najviše posla – istjerati zlo pročistiti selo te prizvati proljeće, ali je bila Crnoluška noć, koja svake godine privlači svojim programom sve veći broj turista. Sam program započeo je povorkom »U crnoj noći čuju se zvona« kroz mjesto Crni Lug do ulaska u NP Risnjak. Povorku su, osim Crnoluških pesnika, činile i zvončarske skupine Kukuljanski zvončari i Grobnički dondolaši. Povorku su pratili lokalni domaćini koji su nekoć i sami bili dio povorke, bake koje su nekoć bile djevojčice koje su se bojale »zlih« maski, a sad se smiju svojim unucima kako se plaše »običnih« maski. Pridružili su se i strani posjetitelji koji su na putu za NP Risnjak ugodno iznenađeni popratnim događanjima koja sigurno nisu očekivali.


Fešta uz Koktelse


No, kamo dolaze, znali su ostali sudionici povorke.


– Već koju godinu rado se odazivamo pozivu da dođemo u Crni Lug kada su u pitanju druženja s pesnikima. Važno je čuvati tradiciju općenito, a pogotovo nama koji obiteljski godinama činimo određene maškarane skupine. Uvijek se osjećamo dobrodošli ovdje, a atmosfera tijekom Crnoluške noći je odlična – izjavio nam je Danijel Fućak iz Grobničkih dondolaša.


Nakon povorke koja je goste koji su se zatekli na terasi Upravne zgrade u NP-a Risnjak privukla svojim specifičnim izgledom i zvukovima, druženje je nastavljeno na igralištu u Crnom Lugu. Upravo tamo zvukove maškaranih skupina, zamijenio je glazbeni program grupe Impulsi, kao predgrupe glavnog izvođača – grupe Koktelsi.