Lennart Karlsson

Ovaj Šveđanin već 55 godina dolazi u Opatiju: “Ovo što vi imate je moj san”

Marina Kirigin

Katarina Hauptfeld, Lennart Karlsson i Vera Aničić u hotelu Admiral / Snimio Marin ANIČIĆ

Katarina Hauptfeld, Lennart Karlsson i Vera Aničić u hotelu Admiral / Snimio Marin ANIČIĆ

Ovo što ovdje imate moj je san, najljepši kraj ovog dijela Europe. Zato dok god budem živ, dok god me zdravlje služi, dolazit ću u Opatiju – rekao je 89-godišnji promotor Hrvatske u SkandinavijiOPATIJA  Počasni građanin Opatije Lennart Karlsson posjećuje Opatiju već više od pola stoljeća, dovodi grupe turista iz Švedske te promovira hrvatski Jadran, posebno područje Kvarnera i Opatije u svojoj domovini.


Opatiju je prvi put posjetio davne 1964. godine, kad je došao kao turistički vodič, i od tada dolazi svake godine. Radio je za jednu od najvećih svjetskih brodarskih tvrtki Stena Line, surađivao s opatijskim turističkim agencijama te promovirao Opatiju u Švedskoj i Skandinaviji.


Od kada je u mirovini, jedno vrijeme nastavio je raditi kao turistički vodič, a i danas je angažiran i dovodi grupe gostiju.


Obitelj Hauptfeld
Godine 2009. zbog svog angažmana proglašen je počasnim građaninom Opatije.


Jučerašnji njegov dolazak u Opatiju bio je privatnog karaktera. Stigao je kako bi u društvu obitelji Hauptfeld, vlasnika tvrtke Katarina line, koji su njegova opatijska »obitelj«, i prijatelja iz grupe Opatijski suveniri proslavio svoj 89. rođendan.


Vitalnog Šveđanina na piću dobrodošlice u hotelu Admiral dočekala je njegova dugogodišnja suradnica Katica Hauptfeld, vlasnica putničke agencije Katarina line, i zamjenica gradonačelnika Opatije Vera Aničić.


Karlsson se prisjetio svog prvog dolaska u Opatiju s dva puna autobusa Šveđana i smještaja u tadašnjem hotelu Paris, a naveo i da sljedeće godine u Opatiju dovodi još 50 švedskih gostiju.


– Šveđani su i dalje jako zainteresirani za hrvatski Jadran. Ono što je mene svih ovih godina ovdje impresioniralo i zbog čega se vraćam jesu ljudi, njihova gostoljubivost, dostupnost i srdačnost, ali i atmosfera koja ovdje vlada. Ovo što ovdje imate moj je san, najljepši kraj ovog dijela Europe. Zato dok god budem živ, dok god me zdravlje služi, dolazit ću u Opatiju – rekao je još uvijek aktivni promotor Hrvatske na skandinavskom tržištu.


Veza sa sjeverom


Riječi hvale za rad na promociji Opatije Lennarta Karlssona imala je i njegova dugogodišnja suradnica i bliska prijateljica, vlasnica opatijske agencije Katarina line Katica Hauptfeld. Gospođa Hauptfeld navela je da je Karlsson bio njihova veza sa sjevernim dijelom Europe, da su zahvaljujući njemu stvoreni brojni kontakti.


– Mogu mu zahvaliti prije svega što je mojoj agenciji dao ime, ali i na doprinosu koji je učinio za čitav ovaj kraj. Za promociju Kvarnera i Opatije na skandinavskom tržištu, općenito za kvalitetnu turističku suradnju. Karlsson je ostao bez žene i kćeri, a mi smo danas njegova obitelj. Upravo zato smo htjeli da i ovaj svoj rođendan provede i proslavi u Opatiji koju toliko voli – rekla je Katica Hauptfeld, prisjećajući se da su švedskog turističkog djelatnika, s obzirom na to da je dolazio autobusima punim gostiju, nazivali BusKarlsson.