Prof. Keizo Nakamura

Ovaj Japanac je prije pola stoljeća upoznao senjsku buru i od tada je – opčinjen

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Povod za Nakamurin ponovni dolazak u Senj bio je film o senjskoj buri prikazan na japanskoj televiziji u okviru serijala Greatnature-Senj. Snimljen je 2015. godine u koprodukciji japanske nacionalne televizijeZvali su me poznanici i govore da me trebaju neki Japanci. Kakvi Japanci, pa nikad nisam bio u Japanu. Kad ono stvarno. Na papiru napisano moje ime i adresa, imaju i moju fotografiju, traže baš mene – kaže poznati senjski snimatelj Ante Španić.


A tražio ga je čovjek koji je prije 47 godina u Senju s peteročlanom ekipom japanskih stručnjaka mjerio i proučavao poznatu senjsku buru. Zove se Keizo Nakamura, živi u Yotsukaido-shi, danas je umirovljenik, ali još uvijek predaje na fakultetu Keiai.


Za svog boravka u Senju prije gotovo pola stoljeća imao je 25 godina i bio je na pragu znanstvene karijere. Danas je uvaženi znanstvenik na području geografije i znanosti o okolišu, s tim da se je posebice posvetio istraživanju klimatskih promjena i utjecaja klime na okoliš.
Povod za Nakamurin ponovni dolazak u Senj bio je film o senjskoj buri prikazan na japanskoj televiziji u okviru serijala Great Nature Senj. Snimljen je 2015. godine u koprodukciji japanske nacionalne televizije, a Ante Španić bio je suradnik na filmu pa je prof. Nakamura upravo s odjavne špice tog filma doznao i Španićevu adresu i vidio njegovu fotografiju.


Nakamura, kojeg prati i supruga Satoshi, po zvanju knjižničarka, ima poseban notes u kojem su zabilježena imena poznanika koje je pred 47 godina upoznao i surađivao s njima za svog boravka u Senju. Pokazivao nam je njihova imena i tražio da ih vidi, ali se je i duboko rastužio kada je saznao da neki od njih više nisu među živima. Ipak oduševljen je otvorenošću kojom ga je Ante Španić primio i ugostio, jer nije bio najavljen, a za to gostoprimstvo, kako kaže, zauvijek će mu biti zahvalan.


– Senj se je jako izgradio, ali i dalje ima »dušu« – kaže Nakamura i dodaje kako su ljudi i dalje otvoreni, srdačni i druželjubivi, baš onakvi kakve ih pamti.


Nakon proučavanja bure u Senju zajedno je sa znanstvenicima imena Minoru Yoshimura i Masatoshi Yoshino 1976. godine objavio je knjigu pod nazivom »Lokalna klimatologija – opservacija bure u regiji Senj-Hrvatska«, a uskoro će objaviti još jednu knjigu, opet na temu bure.


Prof. Nakamura govori samo japanski jezik pa smo s njim u jednom senjskom kafiću razgovarali putem glasovnog predvoditelja na mobitelu. Bez obzira na jezičnu barijeru »raspričao« se je o svom tromjesečnom boravku u Senju 1972. godine. U posebnom sjećanju ostao mu je disko klub Konoba u koji su mladi Japanci redovito zalazili i družili se s mladim Senjanima, a i Novu godinu je dočekao u tom disku. Nakon novogodišnjeg partija, kaže, išli su kod jednog mladića doma na sarmu.


– Prije terena svako jutro sam volio popiti pelinkovac, obožavao sam ga – uz smiješak će Nakamura, ali jučer ga je odbio popiti, jer ne smije. »Godine su tu«, kaže.


Rastali smo se uz razmjenu kontakata i srdačan pozdrav, nakon čega se je ovaj zaljubljenik u buru sa suprugom uputio u šetnju senjskim ulicama oživljavajući svoja sjećanja na davni boravak u Senju koji mu je očito ostao u lijepoj uspomeni.


Iz Senja je otputovao za Split, zatim slijedi Dubrovnik, a 21. lipnja se iz Zagreba vraćaju u daleki Japan. I ma koliko god Japan bio daleko, senjska bura će i dalje biti poveznica između prof. Keiza Nakamura i Senja.