Torta za slavljenika

Otok vitalnosti: Lošinjanin Josip Anelić proslavio 105. rođendan i otkrio recept za dugovječnost

Biljana Savić

Josip Anelić i Ana Kučić, Foto Sergej DRECHSLER

Josip Anelić i Ana Kučić, Foto Sergej DRECHSLER

Josip Anelić je rođen 19. ožujka 1913. godine u Gradiški, mjestu kraj Ustrina na otoku CresuMALI LOŠINJ Jedan od najstarijih stanovnika u Hrvatskoj, te najstariji stanovnik otoka Lošinja, Josip Anelić iz Malog Lošinja, danas je proslavio 105. rođendan uz članove obitelji, članove Udruge umirovljenika i brojne goste, među kojima su bili i ministar turizma Gari Cappelli te gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić sa suradnicima koji su slavljeniku donijeli i tortu.


– Posjetio sam Vas na 103. rođendan dok sam bio gradonačelnik, i lijepo sam vam rekao da ću vam doći i idućih godina, i evo me, a doći ću i iduće godine – kazao je slavljeniku ministar Cappelli.


Gradonačelnica Ana Kučić, koja je imala čast rezati tortu, rekla je da na Lošinj – otoku vitalnosti ima više pretendenata u lovu na stotu, a dvije osobe, izuzev Josipa, već imaju više od 100 godina.
Josip Anelić je rođen 19. ožujka 1913. godine u Gradiški, mjestu kraj Ustrina na otoku Cresu, a u svom radnom vijeku radio je kao skladištar u Cresu, motorist na ribarskom brodu poduzeća »20. april«, mehaničar u tadašnjoj Tvornici ribljih konzervi Kvarner na Rujnici. Umirovljen je 1973. godine, sa 42 godine radnog staža.


Josip nikada nije pušio, njegova djeca kažu da u posljednje vrijeme ponekad traži kruškovac, a njegov recept za dug život je puno rada, ali i životno okruženje na otoku vitalnosti.


Foto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLERFoto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLERFoto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLERFoto: S. DRECHSLER


Foto: S. DRECHSLER