Onečišćenje mora

Otkriven krivac za naftnu mrlju u krčkoj luci, evo što se točno dogodilo

Mladen Trinajstić

Unatoč žurnoj sanaciji uzroka onečišćenja, izgled (i miris) dijela luke pred Ininom pumpom ni jučer nije djelovao reprezentativno / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Unatoč žurnoj sanaciji uzroka onečišćenja, izgled (i miris) dijela luke pred Ininom pumpom ni jučer nije djelovao reprezentativno / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Do curenja nafte došlo je zbog oštećenja brtve na Ininim instalacijama, što je promptno sanirano te je zaustavljeno daljnje istjecanje goriva u more. Stanje na terenu i dalje se pratiKRK – Nakon što je proteklih dana uočeno da su se u moru pred Ininom obalnom benzinskom postajom u krčkoj luci pojavile naznake onečišćenja, poprilično velike i vidljive naftne mrlje koja se uz neugodan, za naftne derivate karakterističan vonj proširila najzapadnijim dijelom gradskog porta, reagirale su sve za incidentne situacije nadležne službe.


Kako nam je jučer rečeno iz Županijske lučke uprave Krk koja upravlja svim lukama na otoku Krku, žurna i opsežna intervencija odrađena je po protokolu za akcidentne situacije takve vrste, u suradnji sa svim nadležnim intitucijama i tvrtkama. Akcija je dala rezultat te je nakon provedenih istražno-sanacijskih radova naposljetku detektirano mjesto propuštanja i curenja nafte iz Ininih instalacija.


Zahvatima koji su na tom lokalitetu hitno izvedeni, utvrđeno je da je do curenja došlo zbog oštećenja brtve koja je u međuvremenu sanirana, prenose nam iz ŽLU-a Krk napominjući da bi, prema informacijama koje imaju prateći stanje na terenu, sad stanje ipak već trebalo biti u potpunosti »pod kontrolom«.


Naftna mrlja u krčkoj luci / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Naftna mrlja u krčkoj luci / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

»Ono što znamo, jest da daljnjeg istjecanja goriva nema, a sve će se u idućim satima, ali i danima i dalje pratiti, kako od naših, tako i predstavnika tvrtke Dezinskecija čiji su djelatnici cijelo vrijeme na terenu«, ističu iz Županijske lučke uprave Krk čiji nam se ravnatelj zbog spriječenosti, odnosno privremene fizičke odsutnosti s otoka, jučer po tom pitanju očitovao »posredno«.


Treba reći i da su, po uočenju prvih tragova naftnih derivata na površini mora koji su se u samom dnu krčke gradske luke pojavili još u danima vikenda, osim zahvata na lociranju mjesta propuštanja, bile pokrenute i radnje povezane sa sprečavanjem širenja onečišćenja, kao i sa sanacijom mrlje koja je, iako u manjoj mjeri no prošlih dana, i jučer u toj zoni još uvijek bila uočljiva.


Tako su u moru pred jednom od dvije benzinske postaje u krčkoj luci djelatnici Dezinsekcije rastegnuli plutajuće brane unutar kojih se, također plutajućim pomagalima, s površine mora uklanjala masnoća.


Djelatnici Dezinsekcije i danas će ondje dežurati te uz pomoć specijalne opreme dodatno pratiti i provjeravati jesu li instalacije Inine obalne benzinske postaje uistinu sanirane, odnosno učinjene potpuno nepropusnima.