Iskorak

Osniva se komunalna tvrtka: Vrbnik dobiva KD Vrbenicum

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Prema riječima načelnika Dragana Zahije, prvi »terenski trag« svoga postojanja trebala ostaviti već početkom lipnja, i to organizacijom i provedbom naplate parkinga u parkirališnoj zoni NamoriVRBNIK Općina Vrbnik, jedina krčka jedinica lokalne samouprave koja dosad na svom području nije imala ustrojeno komunalno društvo, sada je učinila iskorak na tom planu. Slijedom inicijative općinskog načelnika Dragana Zahije, Općinsko vijeće Općine Vrbnik donijelo je odluku o osnivanju trgovačkog odnosno društva s ograničenom odgovornošću za obavljanje komunalnih djelatnosti pod nazivom Vrbenicum. Temeljem tog akta, obzananio nam je jučer vrbnički načelnik, Općinska je uprava ovih dana pokrenula sve predviđene formalno-pravne postupke nužne za registraciju i začetak operativnog djelovanja svoje komunalne kompanije.


Jedini osnivač


A ona bi, ocjenjuje čelnik izvršne vlasti Vrbnika, prvi »terenski trag« svoga postojanja trebala ostaviti već početkom lipnja, i to organizacijom i provedbom naplate parkinga u parkirališnoj zoni Namori, na površini koje je lokalna uprava, s nakanom organizacije te djelatnosti, uzela u dugoročni najam iznad zone u kojoj svoje poslovne aktivnosti provodi Poljoprivredna zadruga Vrbnik.


Općina Vrbnik jedini je osnivač novoustrojenog komunalnog društva čije će sjedište, naglašava načelnik, biti u prostorima općinske uprave. Temeljni kapital društva je dvadeset tisuća kuna a Skupštinu društva koje je u postupku osnutka, će uz načelnika, činiti još četiri člana predstvničkog tijela, koje predlaže sam općisnki načelnik.
– Za članicu uprave društva od Općinskog je vijeća već imenovana Nirvana Magaš, današnja zaposlenica općinske uprave kojoj će, uz njene dosadašnje radne zadatke na mjestu više stručne suradnice za izradu i provedbu EU projekata, sad u djelu radnog vremena biti povjerena i zadaće vođenja komunalnog društva, napominje Zahija. Ističe i da zbog toga, barem u ovoj »prvoj fazi« djelovanja Vrbenicuma, neće biti potrebe za dodatnim zapošljavanjem pa tako ni povećavanjem »mase plaća općinske uprave i njenih službi«.Koliko je teško »normalno« djelovanje lokalne samouprave u okolnostima nepostojanja komunalnog društva spoznao sam prošlog ljeta, odmah po zasjedanju u načelničku stolicu – priznaje Zahija.


Upravo je neizbježna sporost i nedjelotvornost općinskih službi u nastojanjima rješavanja svakodnevnih problema, čak i onih sitnica s kojima su se mještani susretali, bila jedna od stvari koja me najviše smetala – nastavlja i dodaje da je do toga dolazilo zbog objektivnih okolnosti odnosno potrebe za stalnim naručivanjem i dogovaranjem poslova s »ugovornim« izvođačima.


Uvjeren sam da ćemo na ovaj način podići kvalitetu izvedbe niza komunalnih aktivnosti te pri tom još dobiti i na brzini njihova izvođenja, ali i smanjenju troškova, zaključio je prvi čovjek Vrbnika ocijenivši da će početkom djelovanja KD-a »na svoje« doći i djelatnici komunalnog redarstva koji će se, umjesto poslovima koje će odskora preuzeti općinska tvrtka, sad moći baviti poslom koji im je u »opisu posla«.– Nakon početnog uhodavanja koje će se ovog ljeta odnositi na organizaciju i naplatu parkinga, krenut ćemo s postupnim dopunjavanjem radnih zadaća, a s njima i kadrovskim rješenjima, nastavlja naš sugovornik ističući da očekuje da bi KD u punini trebalo proraditi tek tijekom 2019. godine. Tad, naime, ističe višegodišnji koncensijski ugovor kojim je općina naplatu parkinga na svim ostalim javnim parkiralištima povjerila varaždinskom »Crtoradu«. Uz te zadaće, komunalno društvo će postupno početi preuzimati i organiziranje odnosno provođenje i svih ostalih komunalnih poslova koje je vrbnička lokalna uprava do sad bila prisiljena ugovarati s »vanjskim izvođačima«.


Brojni poslovi


U red osnovnih djelatnosti koje će se s vremenom početi »prebacivati« u nadležnost Vrbenicuma uvršteni su i poslovi održavanja svih javnih površina odnosno brige o čistoći, poslovi održavanja nerazvrstanih cesta, tržnica i groblja, već spomenutog organiziranja i naplate parkirališta ali i poslovi vezani uz izradu i održavanje horizontalnih oznaka na prometnicama i parkinzima, pružanje usluga u trgovini odnosno računovodstvenih i knjigovodstvenih usluga kao i održavanje spomenika, javnih WC-a i fontana te gradnju i održavanje zaštitnih ograda i zidova uz prometnice.