Planovi za 2019.

OPTIMIZAM U ČABRU S 19,5 milijuna kuna dosta se toga može učiniti

Marinko Krmpotić

Uređenje infrastrukture u naselju Ognjišće u Gerovu, obnova Doma kulture, izgradnja pročišćivača u Prezidu i Tršću – neki su od planiranih projekata, no ako natječaja ne bude, nećemo forsirati, već ćemo čekati novu prilike, poručuje Kristijan RajšelČABAR S 19,5 milijuna kuna proračuna za ovu, 2019. godinu u Čabru će se moći učiniti poprilično poslova, govori gradonačelnik Kristijan Rajšel (SDP) naglašavajući da je u odnosu na prethodne godine stanje bolje.


– Bili bismo još zadovoljniji da nemamo nekih »repova« i dugova od prethodnih vlasti od kojih smo pri preuzimanju naslijedili oko 7 milijuna kuna duga, što smo u ovom trenutku sveli na oko 3 milijuna i da toga nema, stanje bi bilo još i bolje. Prihodi su bolji zahvaljujući izmjeni zakona o financiranju lokalnih samouprava, fiskalnom izravnavanju, stopostotnom rastu šumskog doprinosa, kao i uvođenju reda u porezima na kuće za odmor i komunalne naknade, a poseban doprinos visini proračuna svakako daju i projekti Zaželi te cjelodnevni rad vrtića koje realiziramo uz pomoć države i EU fondova.


Oprezno planiranje


Od ukupne svote proračuna, otprilike pola su izvorni prihodi, a ostalo smo uspjeli realizirati uspješnim kandidaturama za sredstva izvan okvira našeg proračuna. Nisu to neka posebno velika sredstva ako ih uspoređujemo s većim sredinama, ali budući da je nas na području Grada Čabra malo, kad se ta svota podijeli po broju stanovnika, onda nas to već drugu godinu za redom smješta u deset najuspješnjih među malim gradovima Hrvatske. Primjerice, za prošlu godinu mi smo ugovorili oko šest milijuna kuna za programe Zaželi i Cjelodnevni rad vrtića, a budući da su to programi koji traju dvije i pol godine, korist je jasna. Nadalje, od Primorsko-goranske županije dobili smo sredstva za projekt Putovima Frankopana te neke druge manje projekte pa smo tako sve skupa prošle godine koristili 7,5 milijuna kuna tih izvanproračunskih sredstava, a takvom se ritmu nadamo i ove godine – govori gradonačelnik Rajšel naglašavajući da u proračun za ovu godinu nisu, čisto iz opreza, ušli baš svi projekti, a to znači da bi moglo doći i do povećanja proračuna što će se, naravno, regulirati izmjenama i dopunama.

Od direktnih poslova vezanih uz komunalnu infrastrukturu, ove će se godine, ističe Rajšel, za sanaciju nerazvrstanih cesta izdvojiti oko 3 milijuna kuna. – Lani smo, zbog izuzetno jake zime koja je oštetila brojne prometnice, potrošili čak 5 milijuna kuna. Ove godine očekujemo da će tih šteta ipak biti manje te da će se kretati u okviru od oko 3 milijuna kuna, što ćemo uspjeti osigurati iz šumskog doprinosa i komunalne naknade.


Planiramo i proširenje javne rasvjete na čemu konstantno radimo kroz zamjenu LED lampi i za par godina imat ćemo tu LED rasvjetu posvuda po našem području. U planu je i zamjena krovišta Doma kulture u Tršću te tamnošnje mrtvačnice, kao i obnova ostale četiri mrtvačnice na našem području. Većinu novca za sve rečeno već smo osigurali, a dio ćemo pokušati dobiti iz spomenutih za ovu godinu osnovanih fondova u Primorsko-goranskoj županiji i državi – najavio je gradonačelnik Rajšel.Dva važna fonda


– Primjerice, u planu nam je i uređenje cestovne i ostale infrastrukture u naselju Ognjišće u Gerovu, a u realizaciju ćemo ići samo ukoliko se uspješno kandidiramo za EU sredstva. Tu je riječ o projektu od 4 do 5 milijuna kuna koje nismo ugradili u sadašnji proračun, već ćemo to učiniti ako uspijemo na kandidaturi. Natječaj bi trebao biti objavljen u svibnju ili lipnju ove godine i ukoliko bude objavljen, mi ćemo se javiti, a ako ne bude natječaja, čekat ćemo drugu priliku, pri čemu nam je prednost da osnovni idejni projekt imamo. Također ćemo, pojavi li se prigodni natečaj, iznova ići s kadidaturom za obnovu Doma kulture, a ako natječaja ne bude, nećemo forsirati, već ćemo čekati novu priliku. Nadalje, još smo prošle godine prijavili i izgradnju pročišćivača u Prezidu, ali rezultata natječaja još nema.


Naravno, ako stigne pozitivan odgovor i tu ćemo ići u izmjene proračuna, a isto tako ove ćemo godine prijaviti i izgradnju pročišćivača u Tršću – najavljuje gradonačelnik Rajšel, dodajući da uz EU fonodove za čiju uspješnu kandidaturu su već itekako iskazali sposobnosti, u Gradu Čabru računaju i za ovu godinu najavljeno korištenje dva fonda namijenena goranskim područjima – Fonda za Gorski kotar Primorsko-goranske županije, odnosno Fonda za brdsko-planinska područja koji će djelovati kroz okvire novog Zakona o brdsko-planinskom području.