Nevjerojatno

Opet ofarban spomenik mesopustu u Bribiru: Slučajnost, pakost ili ‘ritam zloće’?

Franjo Deranja

Ljubomora, zavist ili nešto treće?

Ljubomora, zavist ili nešto treće?

Scena ista, glumci isti, a skoro i si statisti!BRIBIR – Slučajnost, nečija zavist ili pakost? Ili, kaos u nečijoj glavi, pa možda i „ritam zloće“?!


Opet je, kao i prošle godine u ovo vrijeme mesopusnih običaja, prebojan crvenom bojom spomenik mesopustu u Bribiru. Prošle godine bilo je to neposredno pred snimanje bribirskih mesopusnih narodnih običaja, a ponovilo se i ovaj put?!


Bribirski spomenik, sa stihovima (epitafom) domaćeg pjesnika Josipa-Jože Ugrina – „Počivali tu na miri / kot napredak va Bribiri“ – jedinstven je i drži se za kulturno dobro, ističe Daniel Grbić, donačelnik Vinodolske općine i Bribirac, osvjedočeni pobornik i sudionik u očuvanju tradicijskih običaja u ovom, središnjem vinodolskom gradu.
– Što je moglo nagnati nepoznatog počinitelja da uništi ovako nešto sveto Bribircima i Bribiru? – govori Grbić.


Ljubomora, zavist ili nešto treće?


– Nadam se da je ipak bilo „možda“ slučajno.


I to uoči snimanja državne televizije koja će nas posjetiti?!


– Niti jedna boja – ni crna. ni crvena ni plava – nije uspjela niti će uspjeti zatrti ovaj običaj jer je on u srcima ljudi! A dok je ljudi bit će i običaja!


Kameni spomenik, antilj, oprat će se, ali teško će se oprati ruke i duša onoga koji je to učinio! – rekao je Grbić i dodao u bribirskom tradicijskom osmercu u kojem se piše osuda mesopustu – šentencija: „Scena ista, glumci isti, a skoro i si statisti!“