Recite 'da' sportu

Opatijski sportski dan u ponedjeljak u Sportskoj dvorani Marino Cvetković

P. N.

Šesti po redu Opatijski sportski dan održat će se pod motom „Reci DA sportu u Opatiji“ u ponedjeljak, 16. rujna u Sportskoj dvorani Marino Cvetković s početkom u 11 sati, a manifestacijom će se ujedno obilježiti i Hrvatski olimpijski dan, koji se tradicionalno slavi 10. rujna 


“Odjenite bijelu majicu, pridružite nam se u ponedjeljak, recite „DA“ sportu i proslavite Opatijski sportski dan i Hrvatski olimpijski dan“, poručuju organizatori Opatijskog sportskog dana.


 
Šesti po redu Opatijski sportski dan održat će se pod motom „Reci DA sportu u Opatiji“ u ponedjeljak, 16. rujna u Sportskoj dvorani Marino Cvetković s početkom u 11 sati, a manifestacijom će se ujedno obilježiti i Hrvatski olimpijski dan, koji se tradicionalno slavi 10. rujna.


 


Sportski savez grada Opatije organizira ovu manifestaciju već šestu godinu zaredom s ciljem edukacije i informiranja građana o dobrobiti sporta i rekreacije te upoznavanja javnosti s lokalnom sportskom zajednicom, a uz pomoć Osnovne škole „R. K. Jeretov“, Društva „Naša djeca“ i Kluba za športsku rekreaciju „Gorovo“.


Proslava se događa na početku školske godine, u vrijeme kada se djeca uz podršku roditelja odlučuju u koju će se sportsku aktivnost upisati. Grad Opatija kao Grad prijatelj djece, kao i Osnovna škola „Rikard Katalinić Jeretov“ zalažu se za zdravo odrastanje svojih najmlađih sugrađana i njihovo uključivanje u sportske i rekreativne aktivnosti, pa je Opatijski sportski dan ušao i u kurikulum škole za opatijske osnovce, tako da manifestaciju svake godine u sklopu nastave posjećuju svi učenici škole – preko petsto učenika iz matične i područnih škola.


Značaj i kvaliteta manifestacije prepoznata je ne samo u Opatiji, već i šire, pa joj je na Savjetovanju koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ održanom u Zagrebu dodijeljena Povelja za Naj-akciju u Hrvatskoj u 2014. godini, a od ove je godine Opatijski sportski dan i dio preventivnog programa Odjela Prevencije Policijske uprave primorsko-goranske „Zajedno više možemo“.  


Leon Buršić podiže Olimpijsku zastavu 


Program će započeti u 11.00 sati, kada će nakon uvodnih pozdravnih govora gradonačelnika Ive Dujmića, predsjednika Sportskog saveza Dragutina Galine, dječjeg gradonačelnika Vite Juričića i ravnatelja Osnovne škole Fredija Glavana, mladi karatist Leon Buršić  podignuti Olimpijsku zastavu. 


Prostor u dvorani bit će prigodno uređen improviziranim sportskim terenima i štandovima, na kojima će tridesetak udruga s područja Grada Opatije demonstrirati olimpijske i druge sportove, rad s djecom i rad na promociji zdravog načina života te motivirati posjetitelje na bavljenje sportom uz sportske igre i edukacijsko-zabavni program.


Učenici sedmih i osmih razreda kreću na šetnju povijesnim stazama Opatije, a rutu će pratiti uz interaktivnu igru Green City, aplikacijom koju je napravila Udruga Žmergo. Green city Opatija interaktivna je igra namijenjena svima koji žele upoznati kulturu grada, pritom se dobro zabaviti.


Sudionici igre, putem mobilne aplikacije Green city Opatija dobivaju listu zadataka i uputa, a odgovarajući na zagonetke vezane uz pojedina događanja, kao i znamenitosti koje se nalaze na području Opatije i Voloskog, skupljaju bodove. Po završetku igre proglasit će se pobjednici koji će dobiti prigodne nagrade. Mobilna aplikacija Green city Opatija sufinancirana je od strane Grada Opatija te Turističke zajednice Opatija, a provodi se u sklopu opatijskog susjedstva programskog pravca 27 susjedstava, u okviru projekta Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture.


Rekreativne igre u Decathlon zoni


Učenici nižih razreda upoznat će se s ponudom i radom opatijskih sportskih udruga, isprobati razne sportove te se okušati u zabavnim rekreativnim igrama u Decathlon zoni. 


Nakon prezentacija sportova i udruga svi sudionici i posjetitelji uključit će se u zajedničko razgibavanje uz glazbu i vodstvo stručnih voditelja „Vježbajmo zajedno“ te ispisati svoje poruke odraslima vezane uz sport na velikom platnu. Obilježavanje Opatijskog sportskog dana završit će uz slatku zakusku za sve učenike.


Sportski savez grada Opatije predstavit će prigodnu brošuru „Reci DA sportu u Opatiji“ koja pruža informacije o opatijskim sportskim klubovima s ciljem približavanja sporta najmlađima i uspostavljanja kvalitetnog kontakta djece i roditelja sa sportom, kao i nekoliko savjeta za roditelje malih sportaša, a koja će se besplatno podijeliti svim učenicima i posjetiteljima.


Članovi Društva „Naša djeca“ Opatija izradili su promotivni video kojim se najavljuje Opatijski sportski dan te pozivaju djeca, mladi i svi građani Opatije da se pridruže. Spot se može pogledati na YouTube kanalu DND-a te na Facebook stranicama Sportskog saveza i DND-a.


Svi posjetitelji pozivaju se da dođu odjeveni u bijele majice kao simbol obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana – bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas je opće prihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira.