NIJE IM ZIMA

Opatijski kukali najavili Doru kupanjem u zimskom moru

Sandy Uran

Foto R. BRMALJ

Foto R. BRMALJOPATIJA – U čast Dori 2020. u nazočnosti gradonačelnika Opatije Ive Dujmića i glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića na Slatini su Opatijski kukali priredili svečano kupanje u moru.U tradicionalnim kupaćim kostimima na pruge Opatijski kukali su imajući u rukama i staklenu skulpturu Dore upriličili kupanje u moru. Ovom prigodom od njihovog člana Maria Sušnja doznali smo kako svake godine zadnjih 17 godina za Novu godinu upriličuju kupanje u moru, a potom nastavljaju s tim »tretmanom« svakog vikenda kad je lijepo vrijeme.

Osim u čast ovogodišnjoj Dori ovo današnje kupanje bilo je i s ciljem da se otjera koronavirus te proslavi radost života i njeguju pozitivne vrijednosti.


Premda se ovo zimsko kupanje u moru mnogima može činiti čudno valja napomeniti da je blagodati kupanja u hladnoj vodi dokazao već bavarski svećenik Sebastian Kneipp u 19. stoljeću.


Razvio je sustav liječenja baziran na upotrebi vode, a kupanjem u hladnom Dunavu ojačao je vlastiti  imunološki sustav i izliječio se od u to doba smrtonosne plućne tuberkuloze.