Promotori cjelogodišnjeg kupanja

Opatijski kukali na visinskim pripremama u talijanskim Alpama

Aleksandra Kućel Ilić

Kukali su došli na poziv njihovog člana Roberta Berre koji tamo živi, a inače je godinama redoviti sudionik novogodišnjeg kupanja u OpatijiOPATIJA  Promotori cjelogodišnjeg kupanja, Opatijski kukali, čije fotografije zdravice uz šampanjac iz hladnog siječanjskog mora na opatijskoj Slatini 1. siječnja svake godine obilaze svijet, nakon sezone kupanja potražili su osvježenje u talijanskim planinama.


Nakon odrađenih protokolarnih i humanitarnih aktivnosti kao i redovitog treniranja picigina, iskoristili su sunčani vikend za visinske pripreme. Lokacija je bila Gran Monte, planinski lanac Julijskih Alpi iznad mjesta Taipana u Italiji blizu slovenske granice.


Kukali su došli na poziv njihovog člana Roberta Berre koji tamo živi, a inače je godinama redoviti sudionik novogodišnjeg kupanja u Opatiji.
Lokacija je bio vodopad planinskog izvora na nadmorskoj visini većoj od 800 metara uz temperaturu vode od ugodnih 13 stupnjeva Celzijevih.


Za dobro istrenirane opatijske momke – ništa strašno. Roberto Berra, iako ima 70 godina, redovito prakticira ovakvo kupanje i tuširanje preko cijele godine održavajući dobru kondiciju i vitalnost, a svoja iskustva je nesebično podijelio s prijateljima iz Opatije.


– Ma tko ovo može platiti? Opatijski kukali promoviraju zdrav život, prijateljstvo te ljubav prema rodnom kraju i pozitivnim ljudskim vrijednostima koji brišu sve barijere – generacijske, nacionalne, profesionalne i socijalne. Poručujemo svima da se ne boje kratkotrajnog kupanja u malo hladnijoj vodi jer je dobra za zdravlje – rekao je Mario Sušanj, Opatijski kukal koji je po struci liječnik.