SF svijet

Opatijski festival znanstvene fantastike Liburnicon: Čatića i Baccarinija slušalo 200 ljudi

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Dvojica znanstvenika izlagala o transhumanizmu, pokretu koji nastoji tehnološki i genetski unaprijediti ljudsku vrstu. Dolaze demografske i klimatske promjene

OPATIJA Festival znanstvene fantastike Liburnicon, manifestacija posvećena predstavljanju najnovijih dostignuća iz znanstvenog svijeta, ali i iz literature fantasy i SF žanra, otvorena preksinoć u opatijskoj osnovnoj školi ponovno se pokazala izuzetno atraktivnom. Već na otvaranju 11. izdanja pojavio se veliki broj posjetitelja koji nisu skrivali interes za brojne programe koje ocjenjuju vrlo kvalitetnima. Među prvim posjetiteljima osim domaćih ljudi, iz svih dijelova Hrvatske, pojavili su se i grupe posjetitelja iz Belgije i SAD-a.Veliki interes privukla su predavanja počasnog gosta, britanskog ekonomista i futurologa Richarda Watsona, koji se bavi predviđanjem budućih trendova i promjena na tržištu za velike kompanije poput IBM-a, Shella, Samsunga, Coca-Cole, ali i za privatne i državne institucije kao što su Cambridge University, Imperial Colledge i Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva. U poučnom predavanju, dijelom baziranom na njegovoj uspješnoj knjizi »Digital vs. Human«, Watson je upozorio da su ključni faktori koji će obilježiti našu budućnost u idućih nekoliko desetljeća velike demografske promjene – starenje stanovništva pogotovo na Zapadu, promjena ekonomske ravnoteže i gospodarsko jačanje zemalja na Dalekom Istoku, jačanje globalne povezanosti i globalizacije, klimatske promjene i nedostaci ključnih resursa, te razvoj novih naprednih tehnologija. Istaknuo je da djela znanstvene fantastike pomažu predvidjeti neke od budućih scenarija, primjerice, Jules Verneovo predviđanje nastanka Interneta ili Orwellov »crni« scenarij nadzora nad pojedincima i ugrožavanja njihove privatnosti.

Najposjećeniji je bio popularni talk-show Krešimira Mišaka, koji je ugostio dva vrhunska znanstvenika, Igora Čatića s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i Elvija Baccarinija s Filozofskog fakulteta u Rijeci. Gotovo dvije stotine ljudi je, u prepunoj dvorani, slušalo zanimljiva izlaganja o transhumanizmu, pokretu koji nastoji tehnološki i genetski unaprijediti ljudsku vrstu. Čatić je tako istaknuo da tendencija zamjene ljudskih organa umjetnim dijelovima seže još u vrijeme starog Egipta, tako da se ne radi o nekoj posve novoj pojavi, dok je Baccarini zaključio da ove teme podižu brojna zanimljiva etička i filozofska pitanja, poput onog kada čovjek, zamjenjujući svoje organe umjetnim dijelovima, zapravo prestaje biti čovjekom.


Liburnicon su obilježili i brojni zabavni događaji, uključujući kvizove vezane uz popularne fantastične igre, filmove i knjige, sasvim nove igre u kojima su se zabavili i stariji i mladi, kao i radionice u kojima su zainteresirani imali prilike naučiti kako preživljavati u prirodi, ali i kako izraditi fantastičan nakit i ukrase. Jučer su Liburnicon posjetili počasni gost, ruski novinar i književnik Dmitry Glukhovsky, kao i dugogodišnji prijatelj Liburnicona, astronom Korado Korlević. Svi zainteresirani još danas imaju priliku posjetiti opatijsku školu i zaći u jedan drugačiji svijet – svijet igre, mašte, fantastike i znanosti.