Ljeto uz knjigu

Opatijska knjižnica odlično posjećena u sezoni, sve traženiji naslovi na engleskom

Marija Viktorija Jagodic

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Knjiga očito ide uz plažu i more, jer ovog ljeta posjećenost Gradske knjižnice i čitaonice »Viktor Car Emin« nije smanjena, jedino je vrijeme posjeta intenzivnije ujutro i predvečerOPATIJA – Knjiga očito ide uz plažu i more, jer ovog ljeta posjećenost Gradske knjižnice i čitaonice »Viktor Car Emin« nije smanjena. Radno vrijeme jednako je kao i zimi, radnim danom od 8 do 20 te subotom od 8 do 13 sati.


Jedino što je ljeti vrijeme posjeta intenzivnije u jutarnjim i predvečernjim satima, a ne kao u ostalim godišnjim dobima, raspoređeno tijekom cijelog dana. Među najpopularnijim štivima nalazi se napuljska tetralogija u četiri dijela talijanske autorice koja piše pod pseudonimom Elena Ferrante te pet dijelova »Moje borbe«, memoara norveškog autora Karla Ovea Knausgarda.


Tu je i ciklus knjiga Georga R. R. Martina »Igra prijestolja«, a traženi su i kriminalistički pisci Jo Nesbo, Lee Child, Jane Harper, John Grisham… ali i ljubavno štivo, poput romana spisateljice Jojo Moyes.


Psihologija, prehrana…
Od domaćih autora traženi su Julijana Adamović (»Divlje guske«) i Zoran Žimirić (»Pacijent iz sobe 19«). Od stručnije literature, korisnici kao ljetno štivo rado odabiru putopisna djela, posebice nadahnuta Caminom de Santiago (Put sv. Jakova).


Rado se posuđuje i popularna psihologija (npr. Jordan B. Peterson »12 pravila za život: protuotrov kaosu«, Ichiro Kishimi i Fumitake Koga »Imate li hrabrosti ne svidjeti se drugima«, Robert Torre »Ima li života nakon smrti«, Iyanla Vanzant »Mir iz krhotine: kako proći kroz to što prolazite«) i literatura o prehrani i zdravom životu (npr. Sara Gottfried »Hormonska ravnoteža: prirodna rješenja za hormonske poremećaje«, dr. Joseph Mercola »Masti koje život znače…«), a prije odlaska na putovanje – turistički vodič odabrane destinacije.


Živo i u »Halugici«


I Odjel za djecu i mladež »Halugica« dobro je posjećen. U ove ljetne dane najmlađi korisnici tu, kaže nam knjižničarka Nikolina, rado borave. Djeca se tu mogu družiti, crtati, igrati društvene igre. Kada je riječ o knjigama, kod najmlađih korisnika veoma su popularni nastavci »Gregovog dnevnika« autora Jeffa Kinneyja, »Dnevnik Pauline P.« književnice Sanje Polak te djela Davida Walliamsa.Kod mladih se na listi popularnih knjiga nalaze svi nastavci »Cura na netu« autorice Zoe Sug, nastavci »Princezinih dnevnika« autorice Meg Cabot te »Gradovi na papiru« Johna Greena. Zanimljivo je da mladi često posuđuju romane na engleskom, a u riznici knjižnice je knjiga na stranim jezicima, posebno na engleskom, zaista mnogo.


Turistička članarina 10 kuna


Gradska knjižnica i čitaonica nije zaboravila ni na opatijske goste. Za 10 kuna, kolika je cijena turističke članarine, turisti mogu mjesec dana koristiti usluge knjižnice. Tu ponudu turisti su prepoznali. Inozemni najčešće koriste internet, dok domaći gosti posuđuju i knjige.