MJERE NA LIBURNIJI

Opatija zatvara škole i vrtiće, trgovine i tržnica će raditi, kafići do 20 sati

Aleksandra Kućel Ilić

Foto A. KUĆEL ILIĆ

Foto A. KUĆEL ILIĆ

Grad Opatija i liburnijske općine će donijeti odluku o zbrinjavanju male djece za koju roditelji ne mogu osigurati skrb, u pripadajućim dječjim vrtićima. Sva javna događanja obustavljena do 1. travnjaOPATIJA – Kako bi se donijele nove mjere u zaštiti i prevenciji od širenja koronavirusa, u Gradskoj vijećnici održana je jučer koordinacija stožera Civilne zaštite i svih liburnijskih jedinica lokalne samouprave: Grada Opatije te općina Lovran, Matulji i Mošćenička Draga. Kako javljaju iz Grada Opatije, na tom je sastanku doneseno nekoliko novih mjera i preporuka.


S obzirom na to da je Državni stožer Civilne zaštite donio odluku o zatvaranju srednjih i osnovnih škola, kao i dječjih vrtića od ponedjeljka, 16. ožujka. Preporučuje se da djeca ostanu kod kuće, a Grad Opatija i liburnijske općine će donijeti odluku o zbrinjavanju male djece za koju roditelji ne mogu osigurati nikakvu drugu skrb, u pripadajućim dječjim vrtićima. Sva su javna događanja na području liburnijskih općina obustavljena do 1. travnja.


Obustava aktivnosti


Gradske službe Grada Opatije normalno rade, no prema preporuci epidemiologa apeliraju na građane da ne dolaze u zgrade gradske uprave, osobito u slučajevima kada svoje poslove mogu obaviti telefonski ili elektroničkom poštom.
Preporuka o obustavi društvenih aktivnosti do 1. travnja se odnosi i na članove opatijske Udruge umirovljenika 60 +, ali i drugih udruga koje djeluju u gradu. Gradska knjižnica je novi režim rada objavila na svojim stranicama.


– Građani, imajte povjerenja u mjerodavne službe i krizni stožer PGŽ-a, slušajte njihove smjernice za ponašanje i svakodnevno funkcioniranje i ne nasjedajte na neprovjerene informacije.Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić jučer je donio odluku koja je objavljena na službenim stranicama Grada Opatije, a prema kojoj se privremeno zatvara Dječji vrtić Opatija. Do 31. ožujka neće se odobravati korištenje javnih površina na području Grada Opatije te će se ukinuti i prethodno izdane odluke, a zabranjuje se i korištenje građevinskih objekata u vlasništvu Grada Opatije za održavanje javnih zbivanja na kojima se okuplja veći broj ljudi.Gradonačelnik je naveo i da se ugostiteljskim objektima preporučuje da ograniče svoje radno vrijeme najkasnije do 20 sati, uz popunjenost prostora maksimalno do 50 posto smještajnih mogućnosti.


Službe rade svoj posao i moram naglasiti da je naš hrvatski model rada, za razliku od službi mnogih razvijenijih europskih zemalja, mnogo bolje posložen – kazao je specijalist epidemiolog opatijske ispostave NZZJZ PGŽ-a Mario Sušanj.


Probleme stvaraju neodgovorni građani koji se ne pridržavaju rečenih mjera, čulo se na sastanku, pojedinci koji su pri nedavnom prelasku granice dobili rješenje o mjerama medicinskog nadzora i kućne samoizolacije, ali ih krše.


– Apeliramo na građansku odgovornost ukoliko netko ima čvrste dokaze o takvom ponašanju da to prijavi epidemiološkoj službi na broj 091/2030860. Isto tako, molimo da razumno koristite ovaj broj te da nepotrebnim pozivima ne preopterećujete službe – poručeno je javnošću s koordinacije.


Pogrebi uz obitelj


Načelnik Policijske postaje Opatija Tomislav Milković podsjetio je na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, prema kojem, ako se netko ne pridržava stručnih uputstava, može biti uz pomoć policije proveden u karantenu.


No, isto tako, kaznenoj odgovornosti podliježe zlonamjerno širenje dezinformacija i lažni pozivi upućeni dežurnim službama.


Preporuka Komunalca je da se pogrebi odvijaju u okviru obitelji, a epidemiologa da trgovine, tržnica i ostala mjesta na kojem cirkulira veći broj ljudi normalno funkcioniraju, uz pridržavanje svih higijenskih uvjeta i preporuka.


– Trebamo ostati pribrani, panika i strah normalna su ljudska reakcija, ali u ovom trenutku ujedno i najveći neprijatelji – poručila je epidemiologinja s dugogodišnjim iskustvom, sadašnja ravnateljica opatijskog Gradskog društva Crvenog križa dr. sc. Đana Pahor.