Čari zimnice

#onokad Kolumbijka gazi kupus u Lici: “K’o da je tu rođena, more se odma’ udat'”

P. N.

Foto: Udruga Kuterevo

Foto: Udruga KuterevoKUTEREVO Sezona kiseljenja kupusa u Lici u punom je zamahu. Tako i u Utočištu za medvjede u Kuterevu ovih dana na veliko kisele kupus. Trebat će im za hladne velebitske zime i mnoge volontere koji ondje neprestano dolaze. Među zadnjima je preko oceana u Kuterevo stigla i jedna Kolumbijka.


Zove se Ana-Marija Valencia, ima 22 godine i doma je završila studij ekologije. U svojoj je domovini radila na zbrinjavanju i zaštiti medvjeda i zavoljela je tu vrstu životinja. Kada su se njezini rođaci nedavno vratili s turističkog izleta po Europi, posebno su joj opisali ljepote i čarobnost Hrvatske. Zatekli su se i u Kuterevu, pri čemu ih je osvojilo to pitoreskno velebitsko selo i nezaobilazno Utočište za medvjede. Bio je to dovoljan motiv da Ana-Marija stupi u kontakt s voditeljem Utočišta Ivanom Crnkovićem Pavenkom i ovih dana stigne u Kuterevo.


Među mnogim posebnostima ovoga Utočišta i ličkog sela Kutereva mlada Kolumbijka začudila se kako Ličani kisele kupus za zimu. Budući da u Kolumbiji vladaju sasvim drukčiji klimatski uvjeti i kultura prehrane, ondje je spremanje zimnice nepoznat pojam. Zato je Ana-Marija zaželjela sudjelovati u pripremi kupusa za kiseljenje. Odlučila je naučiti svaki detalj ove starinske ličke tehnologije kiseljenja kupusa koji uključuje i gaženje kupusa. Djevojka je spremno pomogla pri gaženju, na iznanađenje i odobravanje baka iz Kutereva koje su sve ovo promatrale. Uz komentare i čuđenje.
-Ma vidi ti nje, gazi po domaću, k’o da je tu rođena. More se odma’ udat’ u Kuterevo. Još da je naučimo kuvat kiselo zelje i meso pa koju domaću pismu, zapivala bi sada s nama, kometirale su stare bake čudeći se kako se Kolumbijska rado prihvatila posla.


Foto: Udruga Kuterevo


Foto: Udruga KuterevoLjepuškasta crnka Ana-Marija Valencia ostaje u Kuterevu narednih desetak dana i voljela bi da kupus kojega je ona gazila do tada bude ukiseljen. Velebit se ovih dana već mjestimično uresio s nekoliko centimetara snijega što je ovoj djevojci bila još jedna neviđena atrakcija. Razlog više da opet dođe u Liku.


Foto: Udruga Kuterevo


Foto: Udruga KuterevoFoto: Udruga Kuterevo


Foto: Udruga Kuterevo