Dani antifašizma

Olegu Mandiću uručen orden Ruske Federacije: “Antifašisti su zlatni fond ove države”

Aleksandra Kućel Ilić

Oleg Mandić i Anvar Azimov / Foto: D. ŠKOMRLJ

Oleg Mandić i Anvar Azimov / Foto: D. ŠKOMRLJ

Dani antifašizma postali su prepoznatljivo događanje koje stavlja Opatiju na mapu relevantnih i društveno odgovornih sredina – napisao je Ivo Dujmić u uvodu sinoć predstavljene knjige »Dani antifašizma u Opatiji – prvih deset godina«OPATIJA – Početna ideja Olega Mandića i Tatjane Matetić da se u Opatiji jednom godišnje u nekoliko dana promišljaju društveni i politički problemi suvremene Hrvatske i svijeta te da u svemu tome fokus bude na prenošenju poruke mladima i sudjelovanju mladih u kreiranju manifestacije, postala je jednim od zaštitnih znakova našega grada. Dakle, uza sve ostalo po čemu je Opatija poznata u zemlji i svijetu, tu su sada i Dani antifašizma.


U samo nekoliko godina postali su prepoznatljivo događanje koje stavlja Opatiju na mapu relevantnih i društveno odgovornih sredina – napisao je u uvodniku knjige »Dani antifašizma u Opatiji – prvih deset godina« opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić. Zbornik radova koji na 160 stranica teksta popraćenog slikovnim materijalom govori o prvom desetljeću manifestacije, promoviran je sinoć u Opatiji, tijekom završnice 11. po redu Dana antifašizma u Opatiji.


Izuzetni gosti


U publici, uz predstavnike Grada, PGŽ-a i UABA-e, bili su i mnogi izuzetni gosti poput bivšeg predsjednika Hrvatske i počasnoga građanina Opatije Stjepana Mesića, Franje Habulina, predsjednika SAB-a na državnoj razini i izaslanika predsjednika Zorana Milanovića, te Anvara Azimova, ruskog veleposlanika u Hrvatskoj.
Najsvečaniji trenutak je bio kad je veleposlanik Azimov Olegu Mandiću, pokretaču Dana antifašizma u Opatiji, dodijelio orden Ruske Federacije za osobite zasluge. Pravnik, novinar i pisac iz Opatije, poznat i kao dječak koji je zadnji napustio logor Auschwitz, Oleg Mandić je istaknuti antifašist i borac za ljudska prava i demokraciju. Veleposlanik Azimov je pozvao sve u Hrvatskoj da sačuvaju povijesnu istinu i nastupe protiv njezine falsifikacije, kao i da podrže antifašiste koji su »zlatni fond« ove države, ali i da brinu o spomenicima. Na uručenom priznanju zahvalio je laureat Mandić te mu uručio knjigu nastalu prema svjedočanstvu iz »logora smrti« Auschwitz-Birkenau, ali i presliku dokumenta na temelju kojega je u ožujku 1945. zajedno sa svojom obitelji iz Krakowa bio prebačen u Moskvu.


Foto: D. ŠKOMRLJ


Foto: D. ŠKOMRLJVrijedna priznanja


Dodijeljena su i druga vrijedna priznanja. Franjo Habulin je povelje SAB-a za zasluge u unapređenju antifašizma dodijelio Tatjani Matetić, Olegu Mandiću i Nevenu Šantiću. Skupu su se još obratili i Stjepan Mesić, Petar Mamula te Ivo Dujmić i Bruno Starčić. Jučerašnja je tribina nosila naziv »Cijena života«, moderirao ju je Neven Šantić koji je ujedno i uredio knjigu koja je predstavljena, a uz Olega Mandića i Tatjanu Matetić, u programu je još sudjelovala i Vesna Teršelič.


Nakon što su važne poruke antifašizma prepunoj dvorani prenijeli odrasli, riječ su preuzeli najmlađi – učenici Gimnazije Eugena Kumičića iz Opatije koja je uz ovaj program čvrsto od prvoga dana, a ove se godine priključila uz multidisciplinarne radionice za srednjoškolce na temu »kolike su cijene naših života«. Kako im je bilo i što su sve naučili, posvjedočili su opatijski GEK-ovci Barbara Ilić, Angela Basan, Laura Orlović i Vanja Perić. Zahvalili su profesoricama Ivani Černehi i Sari Meszaros, ali i voditeljicama radionica Niki Kurti, Korini Beretić, Fani Uršičić, Petri Peloza i Sari Sušanj.


Autori tekstova


Autori tekstova u knjizi o prvih deset godina Dana antifašizma u Opatiji su Gordan Bosanac, Tihomir Cipek, Milivoj Dretar, Marijan Gubina, Tvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić, Oleg Mandić, Tatjana Matetić, Vjeran Pavlaković, Zoran Pusić, Neven Šantić, Berto Šalaj, Vesna Teršelič i Nebojša Zelić.Dani antifašizma su sinoć zaključeni za 2020. godinu, no svakako »idu dalje«, kao zasad jedino ovakvo zbivanje u Hrvatskoj, a opatijski antifašisti su pozvani i na skupštinu u Villu Antonio koja će se održati sutra u 11 sati.