Slavi se Jurjeva

Od svečane sjednice do znanstvenog skupa: Lovran do nedjelje slavi svoj tjedan

Marina Kirigin

Edi Primožić, Marko Žele i David Kurti na sinoćnjem otvorenju izložbe / Snimio Marin ANIČIĆ

Edi Primožić, Marko Žele i David Kurti na sinoćnjem otvorenju izložbe / Snimio Marin ANIČIĆ

U povodu Dana Lovrana u Kući lovranskega guca i gradskoj kuli otvorena je izložba fotografija s Međunarodne karnevalske povorke. Šarenilo boja i opće veselje obilježja su gotovo svakog karnevala, gdje god da se u svijetu održavaLOVRAN Općina Lovran tijekom cijelog ovog tjedna slavi svog nebeskog zaštitnika svetog Jurja i Dan Općine Lovran. Na centralnom križu na groblju Lovran jučer je, na sam blagdan Jurjeva, općinska delegacija položila vijenac, a zatim su u poslijepodnevnim satima uslijedili zanimljivi kulturni sadržaji. Tako je u galeriji Laurus u organizaciji udruge Interval i 4 Grada Dragodid, održano predavanje u povodu radionice »Kamik i gromači«, na temu suhozidne baštine.


Izložba fotografija Edija Primožića, Davida Kurtija i Dolores Kurti, snimio Marin ANIČIĆ


Izložba fotografija Edija Primožića, Davida Kurtija i Dolores Kurti, snimio Marin ANIČIĆU povodu Dana Lovrana u Kući lovranskega guca i gradskoj kuli otvorena je izložba fotografija s Međunarodne karnevalske povorke. Šarenilo boja i opće veselje obilježja su gotovo svakog karnevala, gdje god da se u svijetu održava. Ono što je specifično za lovranski karneval je onaj dodatni entuzijazam i želja da se osim maškara, zabave i gledatelji. I upravo taj duh zabave uhvatili su autori fotografija – Dolores i David Kurti iz opatijsko-lovranskog foto studija Foto Luigi i Edvard Primožić, Lovranac i član Fotokluba Color iz Rijeke. Do kraja tjedna, ove se 32 fotografije velikog formata mogu pogledati na izložbi otvorenoj u prizemlju kule i to u srijedu, četvrtak i subotu od 18 do 21 sat te u petak od 10 do 13 sati. Sinoćnjem otvorenju izložbe koja je proljeće uljepšala sjećanjima na vesele karnevalske dane, prethodio je nastup polaznika internog glazbenog tečaja Puhačkog orkestra Lovran.Sedmi Memorijalni boćarski turnir za žene »Vesna Božac«, u organizaciji Slovenskog kulturno-prosvjetnog društva Snežnik iz Lovrana, na boćalištu u Lignju u petak okupit će pored domaćina, ekipe Snežnika, i slovenske ekipe iz Ajdovščine, Vipave, Postojne, Vrhnike, Brezovice, Košane i Palhov Gradeca.– Ovaj turnir se održava u spomen na rano preminulu članicu našeg društva, Vesnu Božac, koja nas je napustila prije devet godina i zaintrigirala da se počnemo družiti igrajući boće – prisjetila se Ivanka Štanc, voditeljica boćarske sekcije lovranskog Snežnika. Ovogodišnji turnir će se igrati u trojkama s ograničenim vremenom od 50 minuta po susretu. (R. T.)


Obilje sporta


Program se danas nastavlja u galeriji Laurus u 17 sati uz predavanje »Lovran 2020 – EPK i mi«, dok će se u četvrtak u isto vrijeme na istom mjestu održati predavanje u povodu 74. godišnjice oslobođenja Lovrana od fašizma u organizaciji UABA Liburnije – podružnice Lovran. U nastavku iste večeri, točnije u 18.30 sati, nastupit će Massimiliano Marcel sa svojim glazbenim intermezzom na pijaninu. U prostorijama Zajednice Talijana Lovran u četvrtak u 19 sati bit će otvorenje izložbe slika i fotografija Valtera Tripara i Jerka Gudca, a nastupit će i David Daniel.


Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općine Lovran održat će se u petak, 26. travnja, s početkom u 18 sati u hotelu Excelsior, najavili su lovranski načelnik Bojan Simonič i predsjednik Općinskog vijeća Branislav Petković. Uz brojne uzvanike, na ovoj će svečanosti sudjelovati i predstavnici pobratimljenih i partnerskih gradova, kao i dobitnici ovogodišnjih općinskih nagrada.


Izložba fotografija Edija Primožića, Davida Kurtija i Dolores Kurti, snimio Marin ANIČIĆ


Izložba fotografija Edija Primožića, Davida Kurtija i Dolores Kurti, snimio Marin ANIČIĆBoćanje, jedrenje…


Kao i svake godine, Dan Općine će pratiti i velik broj sportsko-rekreativnih sadržaja. U petak od 9 do 14 sati u Društvenom domu Liganj na rasporedu je Međunarodni turnir u boćanju za žene, a od 11 sati ispred lovranske luke u organizaciji Jedriličarskog kluba Istra održat će se regata »Dan Općine Lovran 2019.« za klase optimist, laser 420, 470 i Europa. Istog dana od 16 do 20 sati na stadionu Lokva bit će nogometni turnir za uzrast do 12 godina u organizaciji HNK Lovran, a u galeriji Laurus od 19 sati izlaganje Planinarskog društva Knezgrad »Alpski vrhovi iznad 3.500 m nm, Otztalske Alpe – Austrija i Italija«.U subotu će dan započeti ribolovnim natjecanjem Kup Sv. Jurja u organizaciji ŠRD Zubatac.
Izložba fotografija Edija Primožića, Davida Kurtija i Dolores Kurti, snimio Marin ANIČIĆ


Izložba fotografija Edija Primožića, Davida Kurtija i Dolores Kurti, snimio Marin ANIČIĆ


Istoga dana od 9 do 16 sati u hotelu Lovran bit će održan znanstveni skup »I te gori visokost ide daže pod oblaki: Život na Učki i oko Učke kroz stoljeća« u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Lovran i Javne ustanove Park prirode Učka, a u 18 sati u galeriji Laurus Tatjana Pančelat Jedriško imat će promociju knjige »Osviti – haiku, mudrosnice i aforizmi«. Nedjeljno jutro će donijeti nastavak ribolovnog natjecanja, a u galeriji Laurus u 19 sati održat će se tribina »Reset« na temu izbjegličke krize.


Lovran slavi Svetog Jurja / Snimio Marin ANIČIĆ


Lovran slavi Svetog Jurja / Snimio Marin ANIČIĆ