Događanja

Od gljiva do šljiva: U Gorskom kotaru brojne priredbe koje slave plodove jeseni

Marinko Krmpotić

U Liču se danas i sutra održava Gljivarijada Lič, dok se sutra održava »Priča o jeseni« u Tršću, Festival vune, gljiva i plodova jeseni u Staroj Sušici i 15. Dani šljiva u Brod MoravicamaSTARA SUŠICA – Unatoč trenutačnom laganom pogoršanju vremena, za vikend je predviđeno lijepo vrijeme pa bi se na goranskom području zaista moglo uživati u priredbama koje slave plodove jeseni, posebno gljive kojima su posvećene čak dvije manifestacije.


Tako Gljivarsko društvo »Grljak« iz Liča priprema svoju tradicionalnu i sve poznatiju dvodnevnu »Gljivarijadu Lič« čiji je prvi dan vezan uz edukaciju, a drugi namijenjen ponajprije strastvenim gljivolovcima. Prvog dana – danas – u Domu kulture Lič bit će priređena Dječja gljivarijada na koju je dolazak potvrdila većina osnovnih škola iz Gorskog kotara, kao i škole iz Dobrinja. Nakon upoznavanja sa svijetom gljiva i traženjem tog slasnog »šumskog mesa«, osnovci će u Domu kulture uživati u svojoj gljivarijadi, a u predvečernjim će satima, točnije u 17.30 biti otvorena prigodna izložba gljiva te u 18 sati priređeno predavanje »Tartufi od ekologije do ekonomije« koje će održati poznati gljivarski stručnjak dr. sc. Željko Zgrablić. Drugog dana »Gljivarijade Lič«, u subotu, sudionici se skupljaju od 9 do 10 sati u Domu kulture Lič te u 10.15 kreću u berbu gljiva koja će trajati do 14 sati kad svi trebaju biti u Domu kulture gdje će u 14.15 početi podjela zahvalnica, a u 14.30 krenut će i dodjela nagrada i to za najljepši vrganj, najviše ubranih gljiva te »naj-društvo«. Pokrovitelj Dječje gljivarijade je Primorsko-goranska županija, a svih ostalih događanja Općina Fužine.


Bogat program


Istodobno u Domu kulture u Tršću u 18 sati u organizaciji Udruge žena Goransko srce počinje njihova tradicionalna, peta po redu, »Priča o jeseni«.Uz Lič gljive će ovog vikenda glavne biti i u Staroj Sušici gdje za ovu subotu Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara planira tradicionalni »Festival vune, gljiva i plodova jeseni«. Druženje uz prekrasni dvorac u Staroj Sušici počinje u 9 sati od kad će sve do 10 sati biti moguće prijaviti se za biciklijadu i rekreativno-edukativnu šetnju/berbu gljiva uz piće dobrodošlice i degustaciju delicija od gljiva. Nakon prijava u 10 sati predviđen je start šetnje i biciklijade, a istodno će na prostoru uz dvorac početi i izložba gljiva uz gljivarsku edukaciju, izložbu vune i vunarskih proizvoda, sajam autohtonih proizvoda, rukotvorina i suvenira te izložbu malih životinja, a moće će se uživati i u ponuda jela od gljiva. Od 13 do 15 sati bit će moguće razgledati i okusiti raznovrsna tradicijska jela plodova jeseni, a počet će i natjecanje u kuhanju gljivarskog kotlića čiji će najuspješniji predstavnici biti proglašeni u 17 sati, kad će se znati i tko ima najljepši štand, najljepši suvenir, najljepše pakiranje zimnice, koja je najatraktivnija delicija, najukusnija slastica, najbolje tradicijsko jelo (hladno), najbolje kuhano jelo (toplo)… Uz sve to na svoje će doći i najmlađi jer će od 14 do 16 trajati igraonice i zabavne igre za najmlađe, odnosno vunarska radionica za djecu i odrasle, a da sve bude još ljepše, ritmičnije i melodioznije, pobrinut će se poznati Auswinkl muzikanti koji će zabavljati goste.

Izbor »naj-proizvoda«


Jesenskim feštama priključit će se i Brodmoravičani u čijem će mjestu u organizaciji TZO-a Brod Moravice ove subote biti održani tradicionalni i pomalo jubilarni 15. Dani šljiva. Svečano otvaranje uz nastup KUD-a Strmac iz Svete Nedelje počinje u 11 sati nakon čega će u 11.30 uslijediti nastup Mješovitog pjevačkog zbora Risnjak iz Crnog Luga, a u 11.45 počinje predstavljanje brojnih izlagača. Da najmlađima ne bude dosadno za njih će u 12 sati početi facepainting iliti ocrtavanje dječjih lica, odnosno radionica za najmlađe, a u 13 sati bit će priređena prezentacija štrudle od šljiva Udruge umirovljenika Brod Moravice. U 13.30 bit će proglašen najljepši izlagački prostor i »naj-štand«, a u 14 sati počinje Ocjenjivanje »naj-pekmeza« i »naj-rakije« te proglašenje pobjednika. Pokrovitelji ove priredbe su Primorsko-goranska županija i Općina Brod Moravice, a potporu u organizaciji daje Udruga umirovljenika Brod Moravice. Za glazbeni dio zadužena je grupa Duo Texas, a kroz program će voditi Dado Valent.