Otkriveno spomen obilježje

Obljetnica najstrašnije prometne nesreće u Lici: To strašno jutro 1983. godine

Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

Ukupno 26 urezanih imena na spomeniku otima zaboravu strašno jutro 28. rujna 1983. godine, kada je vlak u izravnom sudaru s autobusom prekinuo mnoge živote. Žrtve su bile svih uzrasta, ali najviše učenici gospićkih osnovnih i srednjih škola. Bio je to dan kada je cijela Lika plakala.BILAJ – Na pružnom prijelazu Bilaj, gdje se prije 36 godina dogodila najteža prometna nesreća u povijesti Like, podignuto je spomen-obilježje pod nazivom „Krug života“. Otkrile su ga danas preživjele iz te nesreće – Mandica Busija Podnar, Ankica Žagar Valentić i Kata Butković Zdunić, koje su u tim danima bile djevojčice.


Ukupno 26 urezanih imena na spomeniku otima zaboravu strašno jutro 28. rujna 1983. godine, kada je vlak u izravnom sudaru s autobusom prekinuo mnoge živote. Žrtve su bile svih uzrasta, ali najviše učenici gospićkih osnovnih i srednjih škola. Bio je to dan kada je cijela Lika plakala.


U znak sjećanja i pijeteta prema žrtvama ove strašne nesreće danas su im se poklonili župan ličko-senjski Darko Milinović sa suradnicima, predstavnici Grada Gospića, gradskih poduzeća i ustanova, preživjeli iz te tragedije, rodbina poginulih i mnogi mještani Bilaja i okolice. Riječi molitve predvodio je bilajski župnik Herbert Berisha.