Skup u Čabru

Obilježena 75. obljetnica osnivanja 43. Istarske divizije: Antifašizam prošlost, sadašnjost i budućnost

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko KrmpotićČABAR – Obljetnica 75. godišnjice osnivanja 43. Istarske divizije u Čabru održana na mjestu gdje je 29. kolovoza 1943. godine od nekoliko istarskih brigada i odreda osnovana divizija, protekla je ne samo u prisjećanju na prošlost, već i osvrtu na sadašnjost koja bi, istaknuli su svi govornici, morala biti bolja.


Živimo u državi mržnje, nasilja i siromštva, vrlo je oštar bio Edo Jerman, potpredsjednik Saveza antifašista i antifašističkih boraca Hrvatske te predsjednik SABA Istra:


»Svjedočimo eskalaciji revizionističkih, nacionalističkih i populističkih strasti dijela hrvatskog društva koje baštini kvislinški NDH i vjerne sluge nacifašizma koje su bespogovorno provodile nacističke, zločinačke i genocidne zakone.
Provodi se najgrublji način lustracije NOB-a sa željom da se prekroji povijest kako bi se rehabilitirao duh NDH, a pri tome aktualna vlast takvo ponašanje tolerira i prešućuje, čak i kad je riječ o glorifikaciji neofašističkih ideologija i ikonografije, što je pogubno za civilizacijske vrijednosti našeg društva«, rekao je između ostalog Jerman.


Pozdravljajući uvijek drage goste iz Istre, predsjednik SABA Čabar Miro Turk naglasio je kako uvijek treba isticati značaj narodnooslobodilačke borbe i antifašizma kao temelja demokracije, a gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel istaknuo je kako je u doba relativizacije NOB-a i antifašizma najbolje inzistirati na – činjenicama:


»A činjenice su da bi Grad Čabar i Istra, da nije bilo antifašizma i NOB-a, danas bili dio Italije. To je podatak koji nitko ne može pobiti i na njega treba stalno upozoravati, kao što treba cijeniti velik doprinos svih koji su se u Domovinskom ratu borili za slobodu Hrvatske.


U ta dva rata za slobodu Hrvatske i protiv fašizma borilo se pod različitim zastavama, ali je cilj bio zajednički«, rekao je Rajšel, dok je Dinko Tamarut, čelni čovjek SAB-a Primorsko-goranske županije podsjetio na brojna stradanja za koja je na cijelom ovom području kriv fašizam (internacija Čabrana u Rab i Gonars, Lipa, Grobnik…) istaknuvši kako o tome treba stalno govoriti, posebno mladim ljudima, jer je antifašizam naša prošlost i sadašnjost, a mora biti i budućnost, rekao je Tamarut.