Makeover obale

NOVO LICE UVALE GRABROVA Projekt vrijedan 14 milijuna kuna za turistički iskorak Jadranova

Nataša Car

Oko 250 metara plaže u uvali Grabrova dobit će novi izgled i nove sadržaje    / Snimila Nataša CAR

Oko 250 metara plaže u uvali Grabrova dobit će novi izgled i nove sadržaje / Snimila Nataša CAR

Uredit će se oko 250 metara plaže, pri čemu će završni sloj žala biti izrađen od mješavine drobljenca promjera od 8 do 32 milimetra, a dobit će se i novi trg uklopljen u priobalni ambijent, čime će Jadranovo dobiti ugodan prostor za manifestacije i druženja uz samo moreJADRANOVO Jadranovo koje bilježi stalni porast dolazaka i noćenja zaslužuje makeover obale. Stanovnicima Jadranova, ali i sve većem broju njihovih gostiju, potreban je uređeni plažni prostor koji će omogućiti daljnji razvoj turizma.


Stoga će se, osim luke Perčin, urediti i uvala Grabrova, točnije njezine površine pod plažom. U pozadini će se urediti i novi trg koji će zajedno s plažom činiti novo lice jakovarske uvale. Stvaranjem kvalitetnog i atraktivnog plažnog prostora stvorit će se mogućnost za nove inicijative u plasmanu ugostiteljsko-trgovačke ponude na obali.


Ovaj projekt prepoznalo je i Ministarstvo turizma te je zamjenica gradonačelnika Crikvenice Silvia Crnić, sukladno programu razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. godini, potpisala Ugovor o sufinanciranju projekta »Uređenje plaže Jadranovo centar (Grabrova)« u iznosu od 640 tisuća kuna.


Konačno »na« moru
Oko 250 metara plaže dobit će novi izgled i nove sadržaje. Završni sloj žala bit će izrađen od mješavine drobljenca promjera od 8 do 32 milimetra, a ta će duljina biti podijeljena tzv. »bracima« koji će potpomoći djelovanje mora i daljnje prirodno stvaranje i obradu šljunka na međi mora i žala. Dobit će se i novi trg koji će se uklopiti u priobalni ambijent i postati sastavnim dijelom tog novog izgleda Grabrove. Radovi će stajati 14 milijuna kuna te će višestruko opravdati ova ulaganja u još brži turistički razvoj Jadranova.Postavljanjem kompenzacijskog gata na plivajućim pontonima, povećat će se kapaciteti lučice Zamlat, čime će se nadomjestiti izmještanje plovila koja se trenutno nalaze u Grabrovi. Vlasnici barki i brodica će tako i ubuduće u Zamlatu imati kvalitetnu zaštitu svojih plovila.U Gradu smatraju kako će projektom uređenja Grabrove, kao i uređenjem luke Perčin, Jadranovo uistinu postati mjesto koje živi na moru, a ne pokraj mora. Iako Jadranovo krase mnoge lijepe plaže, one su uglavnom skrivene i teže dostupne. Ovim projektom dobit će lako dostupnu oazu u središtu mjesta koja će turiste, ali i domaće zasigurno osvojiti na prvu.


Radovi u etapama


– Jadranovo se kontinuirano razvija i to me veseli. Projekt je dugo razrađivan i pomno osmišljavan da bismo na najbolji način proveli stvaranje novog, prijeko potrebnog plažnog prostora, ali i formiranje ugodnog prostora za manifestacije i druženja uz samo more. Jakovlja, Oluja i druge vrhunske manifestacije na ovaj će način dobiti prostor kakav zaslužuju – rekao je gradonačelnik Damir Rukavina.


Silvija Crnić (desno) prilikom potpisivanja ugovora o sufinanciranju, snimila Nataša CAR


Silvija Crnić (desno) prilikom potpisivanja ugovora o sufinanciranju, snimila Nataša CARRadovi koji bi trebali započeti uskoro, izvodit će se u etapama. Prva bi trebala biti završena prije početka turističke sezone, dok će druga početi odmah po završetku sezone. Projekt je završen vodeći se brigom o zaštiti okoliša, a izradila ga je projektna tvrtka Alkar u sridu iz Sinja.


– Svaka investicija, pa tako i ova, imat će svoje zagovornike i kritičare, ali zato želim istaknuti da se ovim projektom posebna pozornost posvetila svim aspektima zaštite okoliša. Kvalitetno je bila odrađena i priprema investicije, osiguravši kvalitetan domaći kameni materijal – naglasio je Rukavina.


Projekt Plaža Uvala Grabrova – Jadranovo nova je etapa razvoja crikveničkog turizma, a u Gradu su već najavili i buduće projekte. Nakon Grabrove, uslijedit će područja s plažama na potezu Crikvenica – Selce i Crikvenica – Dramalj.