Od sanjaklišta do skijaške staze

Novi zimski aduti: Atraktivno izletište Golubinjak dobiva sadržaje za produljenje sezone

Marinko Krmpotić

Restoran u park-šumi primat će ubuduće goste i tijekom zime / Snimio Marinko Krmpotić

Restoran u park-šumi primat će ubuduće goste i tijekom zime / Snimio Marinko Krmpotić

Dosad su primali goste od proljeća do pred kraj godine, a onda bi slijedila stanka. No, sada će i zimi nuditi sadržaje koji mogu privući ljude – od sanjaklišta do kružne skijaške staze i stalnog rada restoranaLOKVE Izletište Golubinjak, jedna od turistički najatraktivnijih lokacija Gorskog kotara, pokušat će sezonu rada proširiti i na zimu. Do sada je običaj bio da Golubinjak prima goste od travnja ili svibnja pa do studenoga ili do kraja godine, nakon čega bi slijedila stanka.


Sad će se pokušati nešto novo, govori Ivica Gržanić, direktor KD-a Lokvarka koji vodi brigu o Golubinjaku: »Ono što nas je potaknulo na ideju o produljenju sezone je činjenica da već sada imamo najave agencija i škola koje u ožujku i travnju iduće godine žele doći u Golubinjak.


Očigledno je da će nam sezona početi ranije no prethodnih godina pa smo zaključili kako bi dobro bilo da i tijekom zime ponudimo sadržaje koji mogu privući ljude – od sanjaklišta pa do skijaške staze i rada restorana koji bi tijekom zime služio, između ostalog, i za organizaciju proslava dječjih rođendana i sličnih aktivnosti.
Na tu smo ideju došli zahvaljujući velikom interesu za proslave rođendana tijekom ljeta pa ćemo već od ove jeseni nuditi u našem restoranu mogućnost proslave rođendana, pričesti, krizmi, krstitki i sličnih aktivnosti i druženja.


Na padini uz vijadukt Golubinjak moguće je urediti odlično sanjkalište / Foto M. KRMPOTIĆ


Na padini uz vijadukt Golubinjak moguće je urediti odlično sanjkalište / Foto M. KRMPOTIĆSve više posjetitelja


Sanjkalište bismo uredili kraj trafostanice uz naftovod. Tu se nalazi vrlo pogodna padina na kojoj je moguće urediti sanjkalište i pristupnu stazicu koja bi služila sanjkašima. Oko same velike livade ispred ugostiteljskog objekta uredili bismo kružnu skijaško-trkačku stazu.Park šuma Golubinjak uz jake prirodne adute (jela »Kraljica šume«, spilje, livade…) nudi i niz prekrasnih skulptura Goranske kiparske radionice, prostor za roštiljanje, šetnice, igralište za odbojku, nogomet, rukomet i tenis, boćalište, stijene za penjanje po kojima je Golubinjak postao najveće ljetno penjalište u ovom dijelu Europe, pri čemu je pred Paklenicom njegova prednost umjerena i pogodna temperatura za penjanje. Sve u svemu, Golubinjak je i do sada nudio puno toga zanimljivoga, a čini se da će od ove predstojeće zimske sezone ta ponuda dodatno biti proširena, što itekako može radovati sve ljubitelje prirode i odmora u prirodi.Cilj svih tih aktivnosti je produženje sezone i povećanje broja posjetitelja Golubinjaka kojih je sada godišnje oko 20.000 što je solidna brojka, ali smatram da možemo i više. Drago nam je da taj broj, kao i drugi pokazatelji broja dolazaka na područje Lokava rastu pa je, primjerice, posjet u spilju Lokvarku već u devetom mjesecu ove godine nadmašio prošlogodišnji ukupan broj posjetitelja!


Sve to svjedoči o pojačanom zanimanju za Lokve i brojne lokacije našeg zavičaja pa je i to razlog da kroz vlastiti rad pokušamo proširiti broj, kvalitetu i zanimljivost turističkih sadržaja i lokacija koje nudimo posjetiteljima i turistima«, rekao je Gržanić.


Bolji pristup


Svakako raduje i činjenica da će pristup Golubinjaku već od ove zime biti znatno kvalitetniji. Naime, u organizaciji Hrvatskih cesta kraju se privode radovi na uređenju »stare« ceste Rijeka – Zagreb uz koju se Golubinjak nalazi, a uz to pristup Golubinjaku uskoro će biti znatno bolji i prometnicom koja do njega vodi od Lokava kroz Lokvarsko polje.


Doda li se tome već uređeno veliko parkiralište, jasno je da je Golubinjak jedna od primorsko-goranskih lokacija koju će motorizirani ljubitelji prirode obožavati i stoga što će do nje biti moguće doći lako, a parkirnog prostora – osim za jako velikih fešti – bit će koliko ti srce želi.