Gelato festival

Novi Vinodolski ima najbolji sladoled u Hrvatskoj. Otkrivamo vam glavne sastojke “Slatke Tonke”

Nataša Car

Uz tonku, južnoamerički začin, glavni sastojci pobjedničkog sladoleda su vanilija, dvije vrste čokolade, umak od trešanja i – kozje mlijekoNOVI VINODOLSKI – O tome što čini dobar sladoled, pobjednica Gelato Festival Challengea Marija Škorić naglasila je kvalitetne sastojke, ali i slastičare koje je nazvala umjetnicima. Novljanska je umjetnica biranim sastojcima i njihovom kreativnom kombinacijom uspjela stvoriti remek djelo koje je osvojilo žiri. Dobitna kombinacija uključuje mix klasičnih sastojaka i namirnica koje rijetko nalazimo u sladoledima. Gelato Festival Challenge održao se u Sesvetama u organizaciju Konding projekta i Carpigianija. Na izazov se prijavila i Marija Škorić koja je rodom iz Novog Vinodolskog, a u restoranu njezine obitelji ‘’Vinodol’’ svi Novljani i njihovi gosti mogu kušati pobjednički sladoled Slatka Tonka. Ime je inspirirano istoimenim južnoameričkim začinom koji se nalazi u sladoledu.


– Budući da je Tonka dosta često ime u Hrvatskom primorju, činilo mi se zgodnim da u nazivu sladoleda to iskoristim pa zato Tonka pišem velikim slovom – rekla je pobjednica Gelato Festival Challangea.


Uz tonku, glavni sastojci sladoleda su vanilija, dvije vrste čokolade, umak od trešanja i jedan iznenađujući sastojak – kozje mlijeko.– Na kozje mlijeko sam se odlučila jer se radi o jako zdravoj namirnici odličnoj za liječenje i prevenciju alergija, a dobro je i za pluća, probavu i slično – naglasila je Novljanka. Na pitanje o reakciji ljudi na kozje mlijeko u sladoledu, objasnila je da, ako se koristi kvalitetno kozje mlijeko, nitko niti ne primijeti razliku.– Žiri i kolege slastičari bili su iznenađeni jer nisu osjetili karakterističan miris kozjeg mlijeka – otkrila je Škorić. To je potvrdila i članica žirija i glavna urednica portala Slatkopedija Kate Bošković. – Osobno sam se bojala da će na moju odluku utjecati činjenica da ne volim kozje mlijeko i mislim da je moje oduševljenje sladoledom bilo tim veće jer ga uopće nisam osjetila, odnosno nije mi prevladavao taj okus. Svi okusi bili su uravnoteženi i odlično iskombinirani – oduševljena je Kate Bošković.Kreativna kombinacija kvalitetnih sastojaka bila je odlučujuća za pobjedu na natjecanju na kojem su se ocijenjivale četiri kategorije – prezentacija, struktura, kreativnost i okus.

– Njezin se sladoled istaknuo punoćom okusa, neobičnom kombinacijom, nečim drugačijim u odnosu na ostale sladolede, a tonka mu je dala jednu posebnu notu – opisala je Bošković pobjednički sladoled, dodajući kako je Marija Škorić zasluženo pobijedila. Kada je saznala da je pobijedila, Marija je doživjela razne emocije, od nevjerice do nervoze, no sve to se s vremenom stišalo.


– Sada se osjećam zaista sretno i to mi predstavlja veliku osobnu satisfakciju – rekla je dobitnica priznanja. Osvajanjem prvog mjesta stekla je pravo sudjelovanja na međunarodnom natjecanju u Bologni. Ne može procijeniti kako će njezin sladoled ondje biti ocijenjen, no nada se dobrom rezultatu.– Bilo bi mi drago da budem i u europskom vrhu, a da ne govorim kako bi bilo lijepo da Hrvatska ima svog predstavnika na svjetskom prvenstvu Gelato Festivala – rekla je hrvatska pobjednica.