Grad Vrbovsko

Novi projekt: Rekonstrukcija vodova u Rimu vrijedna 1,1 milijuna

Marinko Krmpotić

U Moravicama radovi idu po planu / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

U Moravicama radovi idu po planu / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Uredit će se i rekonstruirati cjevovod ukupne dužine 762 metara s jednim glavnim vodom i jednim odvojkom i kućnim priključcima te jednim prekopom preko državne ceste ispred naselja RimVRBOVSKO  Nikolina Mamula u ime Grada Vrbovskog i gradskog poduzeća Vode, Lolita Erent u ime poduzeća Pograd iz Čabra te Boris Uzelac u ime poduzeća Građevinar iz Čabra, jučer su u Vrbovskom potpisali ugovor o rekonstrukciji vodova u mjestu Rim. Posao vrijedan 1,1 milijun kuna s PDV-om trebao bi biti gotov za šest mjeseci, odnosno u proljeće iduće godine, najavila je Nikolina Mamula.


– Financijski okvir je takav da 80 posto osiguravaju Hrvatske vode, a 20 posto Grad Vrbovsko. Pred izvođačima je posao uređenja i rekonstrukcije cjevovoda ukupne dužine 762 metara s jednim glavnim vodom i jednim odvojkom i kućnim priključcima te jednim prekopom preko državne ceste ispred naselja Rim. Izvođači su kvalitetni i s njima već imamo iskustva pa vjerujem da će i ovaj posao biti realiziran u okvirima predviđenog roka i danas potpisanog ugovora – rekla je Mamula, dodavši da bi radovi trebali početi za dva tjedna.


Ugovor su potpisali Nikolina Mamula, Boris Uzelac i Lolita Erent / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Ugovor su potpisali Nikolina Mamula, Boris Uzelac i Lolita Erent / Snimio Marinko KRMPOTIĆAktivni projekti
Time će, u stvari, biti dodatno pojačana ove godine vrlo uočljiva aktivnost vezana uz projekte odvodnje i vodoopskrbe na području Grada Vrbovskog. Tako, primjerice, trenutačno traju radovi na 3,5 milijuna kuna vrijednom projektu izgradnje vodovoda od Dokmanovića do Moravica koji će u najvećem dijelu biti realizirani tijekom iduće godine, a pripremaju se natječaji za rekonstrukcije vodovoda u naseljima Ljubošina i Močile te veliki projekt odvodnje na području Vrbovskog vrijedan samo u prve dvije faze oko 30 milijuna kuna. No, to su, kao i cjevovod od vodospreme Senjsko prema Staroj Sušici vrijedan 6,7 milijuna kuna, poslovi za iduću i godinu nakon nje, rekla je direktorica Mamula, a potpisivanju nazočan gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić podsjetio je da je do sada ove i tijekom nekoliko prethodnih godina realiziran niz projekata vezanih uz vodoopskrbu.Iz EU fondova na adresu Grada Vrbovskog stigao je pozitivan odgovor i na projekt preuređenja Kuće Mance u prostor koji će na jednome mjestu nuditi sadržaje kojima će biti predstavljena prošlost vrbovšćanskog kraja i imat će turističku te povijesno-kulturnu funkciju, najavio je gradonačelnik Mufić, rekavši da je riječ o projektu vrijednom 6,1 milijun kuna koji će u cijelosti biti financiran sredstvima iz EU fondova, a realizacija će krenuti iduće godine.– Primjerice, uspješno su realizirani zahtjevni radovi poput izgradnje vodospreme Senjsko (5 milijuna kuna) i spojnog vodovoda Ribnjak – vodosprema Senjsko (2,2 milijuna kuna), a većina tih poslova realizira se tako da sami kao lokalna samouprava osiguravamo 20 posto sredstava, a najveći dio nalazimo iz državnih ili EU izvora, za što je najzaslužnija direktorica Nikolina Mamula koja vrlo kvalitetno radi na pripremi i prijavi projekata. Osigurati 20 posto kod projekata koji su financijski vrlo zahtjevni nije lako, ali mi uspijevamo i ne plačemo da nema novaca jer znamo da su ta ulaganja potrebna želimo li na našem području imati visok standard vezan uz taj dio komunalnih usluga – rekao je gradonačelnik Mufić, naglasivši da sve veća količina posla traži i potrebu zapošljavanja novih stručnih ljudi, u što će uskoro trebati krenuti želi li se nastaviti raditi dosadašnjim ritmom.


Sanacija deponija


Gradonačelnik Mufić dotakao se i nekoliko drugih projekata čija je realizacija u tijeku ili su u pripremi pa su tako gotovo svi poslovi vezani uz sanaciju deponija Cetin privedeni kraju i očekuje se tehnički pregled, nakon kojeg će Vrbovsko ući u tek pedesetak hrvatskih lokalnih samouprava koje su realizirale sanaciju deponija otpada. Također, istaknuo je Mufić, kreće se u izradu projekta prenamjene i obnove bivšeg Lovačkog doma, za što će se Grad Vrbovsko kandidirati za sredstva iz odgovarajućih EU fondova i sličnih izvora.