Bike-sharing

Novi iskorak u turističkoj ponudi: Krčani do sljedeće sezone žele uvesti – elektrobicikle

Mladen Trinajstić

Predstavljanje projekta elektrobicikala krčkim čelnicima - državna potpora mogla bi iznositi i 80 posto potrebnog iznosa / Fot Mladen TRINAJSTIĆ

Predstavljanje projekta elektrobicikala krčkim čelnicima - državna potpora mogla bi iznositi i 80 posto potrebnog iznosa / Fot Mladen TRINAJSTIĆ

Priprema se dokumentacija za izgradnju i instalaciju postaja odnosno punionica elektrobicikala u Omišlju, Malinskoj, Dobrinju, Klimnu, Šilu, Vrbniku, Baški i Krku i prijava na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava. Općina Punat već je odmakla u samostalnoj realizaciji takvog projektaKRK – Krčke lokalne jedinice na pragu su još jednog iskoraka u turističkoj ali i ekološkoj promociji svog otoka, ovog puta u smislu pokretanja prvih konkretnijih pomaka u oživotvorenju plana uvođenja tzv. bike-sharinga odnosno sustava iznajmljivanja javnih elektrobicikala. Spomenuti plan ogleda se u najavi zajedničkog kandidiranja takvog »cjelootočnog« projekta na upravo objavljeni natječaj Ministarstva turizma koje je uputilo javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini. Za to je, doznajemo, u Ministarstvu osigurano 20 milijuna kuna namijenjenih javnom sektoru odnosno jedinicama lokalne i područne samouprave, i to za razvoj javne turističke infrastrukture, između ostalog i za postavljanje i opremanje stanica za iznajmljivanje e-bicikla, upravo onih koje se Krčani već iduće sezone nadaju vidjeti na svojim ulicama.


Posebne aplikacije


Kako doznajemo od predstavnika krčkog komunalnog društva »Ponikve eko otok Krk« koje bi trebalo biti koordinator tog međuopćinskog programa, plan je da se dijelom vlastitim, a (većim) dijelom sredstvima Ministarstva turizma do idućeg ljeta diljem otoka izgrade, opreme i u funkciju stave »stanice« elektrobicikala.


Dario Vasilić isprobava električni bicikl / Foto Mladen TRINAJSTIĆ


Dario Vasilić isprobava električni bicikl / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Radi se svojevrsnim punionicama gdje bi građani, kao i turisti, mogli unajmljivati elektrobicikle uz pomoć posebnih aplikacija kojima se korištenjem automatiziranih sustava prati, nadzire i naplaćuje njihovo korištenje, bez potrebe fizičkog nadziranja samog preuzimanja i vraćanja korištenog elektrobicikla.Već je zgotovljena studija »E-mobilnosti otoka Krka«, nešto sveobuhvatniji strateški dokument koji bi koncem mjeseca, kao širi okvir tog ali i niza sličnih programa usmjerenih poticanju i promicanju ekološki prihvatljivih modela transporta, trebao biti i formalno usvojen na Skupštini otočnog komunalnog društva. Sve to dio je ciljeva pred tri godine usvojene »Interdisciplinarne strategije nulte emisije stakleničkih plinova za integrirani održivi razvoj otoka Krka«.


Riječ je o strateškom dokumentu kojim su zacrtane mjere i zajednički programi kojima šest otočnih općina i Grad Krk zajednički nastoje pridonijeti smanjenju emisija štetnih stakleničkih plinova, između ostalog i kroz poticanje elektromobilnosti.Iako detalje cjelokupnog sustava, posebice u onom operativnom smislu tek treba razraditi, unutar otočnog komunalnog društva u koordinaciji s lokalnim jedinicama već je načelno osmišljen sustav u koji će se, sukladno svojim htijenjima i mogućnostima, uključiti sve otočne lokalne jedinice, u ovoj fazi i kroz pristupanje planiranoj zajedničkoj natječajnoj kandidaturi.


Punat odmakao


Osnovna zamisao jest da se na osam lokaliteta otoka Krka već do idućeg ljeta u uporabu stave punionice elektrobicikala čija bi izgradnja, ovisno o razmjerima potrebnih radova, po svakoj takvoj postaji stajala između 150 do 220 tisuća kuna. Krčki komunalci ističu da bi, sukladno pravilima natječaja na koji bi projekt uskoro i formalno trebao biti prijavljen, udio bespovratnih potpora nadležnog državnog tijela mogao doseći do 80 posto tog iznosa.


U svakom slučaju, u tijeku je priprema dokumentacije za izgradnju i instalaciju bike-sharing postaja u Omišlju, Malinskoj, Dobrinju, Klimnu, Šilu, Vrbniku, Baški i Krku, a kako nam objašnjavaju u Ponikvama, Punat ovom programu (odnosno kandidaturi) nije priključen jer je već daleko odmaknuo u samostalnoj realizaciji istovjetnog projekta. Tako bi, poslože li se karte kako Krčani očekuju, naš najturističkiji otok već do iduće turističke sezone mogao raspolagati s čak devet bike-sharing postaja na kojima bi se na uporabu, već u onoj početnoj fazi, potencijalnim korisnicima sveukupno na raspolaganju moglo naći devedesetak (javnih) elektrobicikala.