Pothvat Šime Strikomana

Nove milenijske fotografije snimljene u Novom Vinodolskom

Franjo Deranja

Milenijska fotografija Šime Strikomana / Snimio Sergej DRECHSLER

Milenijska fotografija Šime Strikomana / Snimio Sergej DRECHSLER

Točnije, bile su to tri nove Strikomanove milenijske fotografije, i to 658., 659. i 660. fotografija, a sve tri u Novom Vinodolskom, na tri motiva povezana uz novljanske mesopusne običajeNOVI VINODOLSKI Diplomirani filmski i televizijski snimatelj Šime Strikoman snimio je u nedjelju svoju novu milenijsku fotografiju, ovaj put u Novom Vinodolskom, i to s novljanskim `mesopustarima!


Točnije, bile su to tri nove Strikomanove milenijske fotografije, i to, po redu: 658., 659. i 660. fotografija, a sve tri u Novom Vinodolskom, na tri motiva povezana uz novljanske mesopusne običaje!


Riječ je, u ovoj prigodi, o Novljanima, od najstarijih živućih do najmlađih naraštaja, koji su u životu barem jednom – a mnogi su i više puta – sudjelovali u tradicionalnom mesopusnom običaju koji je proglašen zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.
Na Frankopanskom trgu, u središtu grada, okupilo se oko 300 Novljana (zajedno s mesopustarima iz susjednih mjesta – Povile, Ledenice, Klenovica i Donji Zagon) svih uzrasta u tradicionalnim odorama, bijelim hlačama i tamnoplavim sakoima, te s tradicijskim kapama, „rapčincima“, koji su redovito svake zime, prema običaju starom već više od tri stoljeća, u ovo vrijeme Mesopusta, članovi novljanske skupine mladića, mesopustara. Oni na također tradicijskim glazbalima sviraju preporodnu budnicu Ljudevita Gaja i Ferde Livadića „Još Hrvatska ni propala (dok mi živimo)!


U nedjelju su Novljani još jednom odali počast Mesopustu, čovjeka od slame koji je u pravilu središnja figura narodnog mesopousnog običaja i „krivac“ za sve nedaće tijekom godine „u gradu i svijetu“! U ovoj prigodi bio je taj lik Mesopusta naslikan na podlozi Frankopanskog trga.


Strikoman se ovime na određen način specijalizira za novljanske tradicijske običaje, jer je prvu milenijsku fotografiju s Novljanima snimio prije jedanaest i pol godina, 2. rujna 2007. godine. Tada je u gradskoj luci okupio 300 Novljanki i Novljana u narodnim nošnjama u kojima se u Novom Vinodolskom – od pamtivijeka, reći će Novljani –  igra novljansko kolo uz domoljubne i junačke pjesme.


Organizatori snimanja novih Strikomanovih novljanskih milenijskih fotografija bili su Grad Novi Vinodolski i Turistička zajednica Novog Vinodolskog.