Nesvakidašnja turistička promocija Like: Pod budnim okom Nikole Tesle

Marin Smolčić

snimio N. Mraović

snimio N. Mraović

Tvrtka „Ericsson Nikola Tesla zaslužna je za prezentaciju robota od lego kockica, uz korištenje 5G tehnologije u mobilnim mrežama. Posebnu pažnju publike izazvalo je predstavljanje električnog bicikla GREYP osnivača Mate Rimca, a vidjeli smo i defile triju bolida „Ritch rancing Team“-a iz Rijeke.GOSPIĆ – Stara mlinica na rijeci Novčici i najveći gradski Trg Stjepana Radića bili su jučer središnja mjesta održavanja drugoga dana Tesla in Lika festivala. Gledali smo natjecanje zajednica za tehničku kulturu i robotičkih klubova pod budnim okom Nikole Tesle, kojega je utjelovio amaterski glumac Mario Paral. Svjedočili smo i 3. robotičkom natjecanju „kamena s ramena“, „sumo borbi robota“ i „robo rally“ utrci.


Tvrtka „Ericsson Nikola Tesla zaslužna je za prezentaciju robota od lego kockica, uz korištenje 5G tehnologije u mobilnim mrežama. Posebnu pažnju publike izazvalo je predstavljanje električnog bicikla GREYP osnivača Mate Rimca, a vidjeli smo i defile triju bolida „Ritch rancing Team“-a iz Rijeke.


Večernji program održan je uz rijeku Novčicu. Stara Murković mlinica postala je pozornica u čast Nikole Tesle. Sve se događalo nedaleko od mjesta gdje je mladi Tesla kao dječarac spasio čast lokalnih vatrogasaca kada im je tijekom pokazne vježbe otkazala pumpa za gašenje požara. Tesla je odmah zagazio u rijeku, očistio usisni dio pumpe i voda je ponovno potekla.
Na tim lokacijama sinoć smo najprije vidjeli „Plurato sailfin“ električnu dasku za surfanja koju je prezentirao Nino Mijač. Kada je pala noć pročelje Murković mlinice prometnulo se u pozornicu na kojoj su nastupile grupe „Vatra“ i „Pavel“. Ulična rasvjeta ugašena je na 15 minuta Tesli u čast, a svjetlosni efekti na rijeci Novčici, svjetlosne instalacije unutar mlinice i oko nje, aqua efekti duž cijele Mlinarske ulice davali su ovom dijelu Gospića potpuno novi, nestvaran image. Uslijedio je atraktivni nastup mažoretkinja grada Gospića, upotpunjen svjetlosnim efektima i uz ovacije okupljene publike.Šetnice oko rijeke bile su sinoć pune ljudi, a svi prezentirani sadržaji pokazali su se kao pun pogodak. Tesla in Lika festival nastavlja se i danas s mnoštvom sadržaja u „režiji“ Lika destination, Hana tours i LAG-a Lika. Na Trgu Stjepana Radića vidjet ćemo prezentacije rada sportskih udruga, HGSS-a i Crvenog križa, a sve to upotpunit će glazba D.J.-a. Večernji sati opet će biti u znaku glazbe na Novčici gdjem će nastupiti grupe „Detour“ i „Pavel“.