Odbijena ponuda

NEMA PRODAJE LRH “Još nije vrijeme za prodaju liburnijske zlatnine. Novac ovdje nije presudan”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Novi list

Foto: Novi list

Želim biti odgovoran gradonačelnik i boriti se za interese i budućnost Opatije, stoga nisam glasao za prodaju kontrolnog paketa dionica koji imamo u LRH, rekao je Ivo DujmićOPATIJA – Nova Liburnija i dalje sa svojih 25 posto plus »zlatnom« dionicom sudjeluje u vlasništvu unutar najjačeg liburnijskog hotelskog lanca, Liburnia Riviera Hotela, a povijesna odluka »teška« oko 360 milijuna kuna od danas je zvanično »na snazi«.


Ivo Dujmić, opatijski gradonačelnik kao predstavnik Grada Opatije na Skupštini Nove Liburnije učinio je ono što je prethodno i najavio – nije prihvatio obvezujuću ponudu novog većinskog vlasnika, tvrtke Gitone Adriatic, za preuzimanjem kontrolnog paketa od 25 posto plus jedne dionice Liburnia Riviera Hotela.


Dakle, Nova Liburnija čiji su osnivači Grad Opatija te općine Lovran, Matulji i Mošćenička Draga, odbila je mogućnost da po ponuđenoj cijeni od 4.761,17 kunu po dionici, unovči »liburnijsku zlatninu« od koje bi financijski najviše profitirao Grad Opatija, te potom općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji. Kontrolni paket dionica LRH shodno takvoj odluci, ostaje u vlasništvu lokalne samouprave.
Prema raspoloživim podacima, nakon što bi se odbili svi troškovi, u gradski, odnosno općinske proračune bi se slilo približno 328 milijuna kuna. Točnije, Opatiji bi pripalo oko 235, Lovranu 76, Mošćeničkoj Dragi 11, a Matuljima oko 5 milijuna kuna.


Međutim, kako je procijenio gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, u čemu je imao, sudeći prema raspravi dan uoči Skupštine i podršku dijela Gradskog vijeća, sve dok se o novim vlasnicima iz Njemačke, odnosno Austrije ne zna puno, niti se zasad može zaključiti hoće li voditi LRH u smjeru prosperiteta kojeg diljem Opatijske rivijere svi priželjkuju, »još nije vrijeme za prodaju kontrolnog paketa dionica LRH«.


Da je odluka o prodaji dionica za koju rok istječe 8. studenoga donesena, više je ne bi bilo moguće ispraviti, a dionice koje ostaju u portfelju Nove Liburnije, kako se predviđa, uz solidno poslovanje trebale bi zadržati ili povećati svoju vrijednost.


Premda na pitanje o kretanju vrijednosti dionica LRH u ovom trenutku nije moguće dati konkretne odgovore, gradonačelnik vjeruje da u ovoj, jednoj od najtežih odluka tijekom dosadašnje karijere – nije pogriješio.


Skupština Nove Liburnije je bila zatvorena za javnost, te smo o tijeku zbivanja dobili tek šturu informaciju koju je potpisao njezin direktor Danijel Jerman.


– Obavještavamo javnost da je Skupština društva Nova Liburnija d.o.o. dana 6. studenoga ove godine većinom od 75.662 glasa i to sa 60.146 glasova »za« i 15.526 suzdržanih glasova donijela odluku prema kojoj Nova Liburnija d.o.o. neće prihvatiti ponudu za preuzimanje društva LRH d.d., odnosno prodaju 75.661 dionice LRH d.d. kojih je vlasnik – naveo je Jerman.


Uz njega u ulozi direktora, Skupštini su nazočili Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Opatije (56.756 glasova), načelnik Općine Lovran Bojan Simonič (15.526 glasova), načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj (2.338 glasova), te načelnik Općine Matulji Mario Ćiković (1.052 glasa). Skupština je održana uz 100-postotni odaziv njezinih članova, a kako je vidljivo iz Jermanovog izvješća, jedino je Općina Lovran u ovoj odluci bila suzdržana.


– Danas smo donijeli odluku koju sam jučer i najavio na Gradskom vijeću. Želim biti odgovoran gradonačelnik i boriti se za interese i budućnost Opatije, stoga nisam glasao za prodaju kontrolnog paketa dionica koji imamo u LRH. To znači odgovornost prema svim sadašnjim i bivšim zaposlenicima, svima onima koji su desetljećima stvarali tu prevažnu tvrtku za cijeli naš kraj, prema svim bivšim gradonačelnicima koji su se borili za naše interese. Novac ovdje nije presudan i ne smijemo se voditi isključivo trenutačnim financijskim prihodom koji bismo ostvarili. Očekujem da novi vlasnik dodatno razvija tvrtku, a time i destinaciju.


Vjerujem da će doći vrijeme kada ćemo moći razgovarati o prodaji, a ponuda za naše dionice može biti samo bolja – izjavio je nakon donošenja »odluke svih odluka« opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.